Går det att jämföra olika idrotter? Kan man ställa en individuell idrottares prestation mot en lagidrottares dito? Självklart kan man det – om det sedan blir 100 procent rättvist är en fråga som i högsta grad är öppen för diskussion.

Vi började med hundratals namn. Vi sållade, vi jämförde, vi diskuterade och bråkade. Nu har vi plockat fram de 50 bästa i länet under 2014.

Kriterierna för att belönas med en plats på listan är enkla: Idrottaren ska representera en klubb i länet och tävla på seniornivå.

Här är de, enligt NSD-sportens medarbetare, 49 bästa idrottarna i länet under 2014. I julaftonstidningen presenterar vi ettan på listan som tilldelas den traditionstyngda NSD-medaljen som delats ut sedan 1941. Läs, njut och diskutera hela helgen lång – det är vad listor är till för.

2–10:

2. Marcus Hellner, längdskidor

Han hade en tung höst bakom sig. Men veckan innan OS slog han till med tredjeplats på 15 klassiskt i Toblach. På OS? Då slog han till med ett silver i skiathlon och ett guld i stafett.

3. Alexander Majorov, konståkning

Luleås konståkningsstjärna skrev historia då han satte svenskt rekord i kortprogrammet (83,31) under OS i Sotji och blev 14:e man totalt.

4. Anna Barthold, basket

Lagkaptenen förde sitt Northland Basket till ett historiskt SM-guld. Var även tongivande i det landslag som avancerade till EM.

5. Sofia Mattsson, brottning

VM-silver och EM-guld. Föll mot Yoshida i VM-finalen (53 kilo). EM-guldet kom fyra veckor efter att hon brutit handen.

6. Johanna Mattsson, brottning

Kom tillbaka efter sin långvariga knäskada och tog – något oväntat – ett EM-guld.

7. Elina Öhman, skotercross

Älvsbyföraren har haft en jättebra säsong med segrar på VM, Nordiska mästerskapen, SM samt Europas största tävling – Artic cat cup.

8. Brittany Smart, basket

Hon var en av de stora guldhjältarna i Northland Basket. Genom bra skytte och stora ledaregenskaper var hon en viktig kugge i guldlaget.

9. Linus Klasen, ishockey

Trea i SHL:s poängliga efter en fantastisk grundserie som tyvärr svärtades en smula av det snöpliga uttåget mot Växjö i kvartsfinal. Var en ledande spelare i Tre Kronors bronslag.

10. Ingela Lundbäck, bordtennis

Luleåspelaren inledde året med stora smärtor och kunde knappt hålla i ett racket. Ändå lyckades hon bärga ett individuellt brons samt ett lagsilver på handikapp-VM i september.

11–20:

11. Emma Eliasson, ishockey

Var nyckelspelare när Damkronorna blev skrällfyra på OS i Sotji. Förde även sitt Munksund till SM-semifinal.

12. Sofia Henriksson, skidor

Skidtalangen från Piteå inledde året med ett par medaljer på JVM, men det är vinterns stora genombrott som senior på världscupen som ger henne en plats på den här listan.

13. Sandra Eriksson, trav

En av landets mest talangfulla kuskar som i år vunnit både SM-guld samt sitt första V75-lopp i karriären.

14. Pernilla Winberg, ishockey

Var liksom Eliasson tongivande i både Damkronornas OS-trupp samt Munksunds SM-semifinallag.

15. Katie Bussey, basket

Ännu en av Northland Baskets magiska guldmakare. Imponerade stort med snabbt spel och bländande skytte.

16. Per Spett, freestyle

Hade de olympiska spelens frodigaste skägg och slutade elva i Sotji. Ett klart godkänt resultat även om Kirunasonen hade större drömmar än så.

17. Nicklas Bäckström, MMA

Luleåfajtern har slagit igenom rejält under året som gått. I maj debuterade han i UFC. då besegrade han finländaren Tom Niinimäki. Rankad på 20:e plats av världens fjäderviktare.

18. Ulrik Nordberg, skidorientering

Efter att ha jagat världscuppallen i flera tävlingar slog den 20-årige Baik-åkaren till med ett EM-brons i sprint på mästerskapets första dag.

19. Erica Jangnäs, bågskytte

Luleåskytten tog en historisk VM-medalj när hon i augusti vann silver tillsammans med Ulrika Sjövall och Lina Björklund.

20. Markus Larsson, styrkelyft

39-åringen från Kiruna gjorde succé på VM i bänkpress. Dels satte han personligt rekord, dels vann han ett VM-brons i 120 kilosklassen.

21–30:

21. Emmy Nordmark, handboll

Boden Handbolls bästa spelare, starkt bidragande faktor till att laget sånär nådde en kvalplats till elitserien förra säsongen.

22. Tomas Eriksson, fotboll

IFK Luleås stora slitvarg den gångna säsongen. Blev dessutom lagets meste målskytt med sina 14 fullträffar.

23. Anton Lahdenperä, alpint

Efter flera tunga säsonger, med massor av uråkningar, slog han till med sitt bästa resultat på åtta år genom att komma elva i VC-premiären i Levi i november. Bättre än på mycket länge.

24. Julia Nilsson, freestyle

Fick sitt internationella genombrott när hon kom fyra på världscupavslutningen i norska Voss.

25. Denice Johansson, ridsport

Har tidigare vunnit SM-medaljer med ponny. Köpte sin första stora häst i början av året och slog genast till med en fjärdeplats på Nordiska mästerskapen i hoppning.

26. Anna-Karin Viklund, casting

Piteåtjejen slog till med ett guld, två silver och ett brons på sitt allra första VM. Detta efter att ha kastat 56,5 meter – 11,5 meter längre en tvåan.

27. Hilda Carlén, fotboll

Piteås nya målvakt har varit en kugge i laget som kämpat i de nedre regionerna av allsvenskan, har dessutom blivit landslagsuttagen under året som gått.

28. Anna Forss/Jakob Bergelin, dans

Dansparet från Luleå Bugg & Swing slog till med sitt tredje SM-silver. Dessutom har de imponerat stort på världscupen i Lindy Hop.

29. Johanna Nilsson, löpning

Morjärvlöparen har haft ett bra år. Dels med seger i Stockholm Ultra Maraton, dels med personligt rekord i Stockholm Maraton – med 35 sekunder. Hon kom dessutom på 45:e plats i New York Maraton med 55 000 deltagare.

30. Rickard Johansson, skytte

Sportskytten från Morjärv slog till med ett individuellt VM-silver i Granada. Han sköt också hem ett lagguld samt ett lagbrons till Sverige på samma mästerskap.

31–40:

31. Magdalena Pajala, längdskidor

Hon fick aldrig någon OS-plats, men slog till med tre SM-medaljer: Ett sprintsilver, ett brons på tio kilometer klassiskt samt ett stafettguld.

32. Faith Ikidi, fotboll

Piteås rutinerade mittback var fortsatt en viktig kugge för sitt lag. En av allsvenskans bästa försvarsspelare.

33. Veronika Färdén, skytte

Pistolskytten från Luleå PK tog hem dubbla guld på de nordiska mästerskapen. Dels i den individuella fältskjutningen, men också tillsammans med det svenska laget.

34. Olov Englund, bandy

Kalix Bandys lagkapten är lagets viktigaste spelare. Han fick aldrig spela VM i år, men en handfull landskamper blev det ändå.

35. Björn Hellman, bandy

Efter Englund Kalix Bandys nyckelspelare. Hans stabila målvaktsspel har räddat laget många gånger.

36. Johan Fransson, ishockey

Den Kalixfostrade backen var skadad under slutspelet när hans lagkamrater åkte ur med buller och bång. Han hann dock komma tillbaka till VM och tog brons med Tre Kronor.

37. Tim Marklund, skoter

Efter att ha brutit ryggen, höger lårben samt höger fot på ett träningspass kunde Infjärdenföraren – bara åtta månader senare – försvara sitt guld i back-SM i skoter.

38. Gustav Lövgren, skytte

Niemiselsskytten vann både lagguld och individuellt silver när SM i fältskytte avgjordes i våras.

39. Christopher Ryan, basket

Laget LF Basket hade en svag vår – men Ryan var en av få ljuspunkter i mörkret. Har haft det lite tyngre under hösten.

40. Emilia Appelqvist, fotboll

Piteåmittfältaren missade slutet på säsongen på grund av en lårskada. Dessförinnan hann hon med landslagsspel samt allsvenskt spel.

41-50:

41. Ylva Stålnacke, alpint

Slalomspecialisten kämpar på i både Europacupen och i världscupen. Hon har ännu inte kvalat in till något andraåk på världscupen, men närmar sig hela tiden.

42. Angelica Brage, styrkelyft

Trots en skadakantad säsong var Öjebylyftaren jättenära ett EM-brons i maj. Det räckte till en fjärdeplats till slut. Hon vann dessutom guld på SM i Umeå.

43. Riina Ellonen, bandy

HT Bandys bästa spelare när laget tog sig hela vägen till en SM-semifinal i våras.

44. Adam Öhman, skotercross

När storebrors Emil stod över SM-finalen i Älvsbyn slog Adam till med ett skrällsilver i pro stock. Hans första SM-medalj någonsin.

45. Mia Eriksson, längdskidor

Har haft stora bekymmer under året som gått, men i januari slog Piteå-åkaren till med ett SM-brons i sprint samt ett SM-guld i stafett.

46. Linus Westman, motorsport

Rallycrossföraren från Råneå blev SM-tvåa i den nya klassen Supercar under SM-deltävlingen i Strängnäs i juni.

47. Henna Johansson, brottning

Hon lyckades aldrig vinna någon internationell mästerskapsmedalj, men Gällivarebrottaren tog sig ändå till semifinal – både på EM och VM.

48. Joakim Lakso, styrkelyft

SM-guld samt personligt rekord med en totalvikt på 900 kilo för Luleålyftaren.

49. William Olausson, fotboll

Piteå IF:s defensiva ankare och kapten tog sitt lag till division I. Har provtränat med åtskilliga klubbar högre upp i systemet, men ser ut att bli kvar i Piteå.

50. Viktoriia Polsjikova, handboll

Kom till Boden Handboll först inför årets säsong, men har på sitt halvår lyckats med konststycket att slå sig in på listan. Fantastisk målvakt och en skön profil.