På lördag går startskotten i de sex olika loppen som ingår i Luleå Stadsmara 2025, den 44:e upplagan. Ett arrangemang som genom åren lockat massvis med löpare från alla olika åldrar till Porsön i Luleå.
I skrivande stund är dryga 1 800 löpare anmälda till loppen. Förra årets upplaga lockade till runt 2 000 människor till startlinjen.
– Vi hoppas på någon liknande i år och förhoppningsvis kan vi bli ännu fler, det är ganska vanligt med sena anmälningar, säger
Projektledare för årets evenemang är Frej Levin från arrangörsklubben Stil Sportcenter. Till sin hjälp har han förutom en projektgrupp även norrmannen Espen Träldal.
Träldal är bosatt i Luleå och har sedan tidigare uppdrag som sportchef för Ski Classic-laget Team Eksjöhus som skördat stora framgångar i långloppscirkusen.
– Jag blev kontaktat i månadsskiftet februari/mars av Frej och för mig var det ingen tvekan att vi skulle köra. Stadsmaran har en 43-årig historia och är ett kännetecken för Luleå som stad.
Nytt för i år är att det finns ett terränglopp runt Mjölkuddsberget. Start och mål är dock på samma ställe som övriga lopp utanför Stil Sportcenter på Porsön. Terrängloppet, som alltså inleds på och avslutas på asfalt, är 5 kilometer långt.
–Vissa tycker att asfalt sliter kroppen och det här är ett alternativ för dem, säger Träldal.
Bansträckningen på halvmaran är också ny för året. Och det finns en tanke bakom den nya slingan.
– Jag har den uppfattningen att en bana som är hyfsat lättlöpt och snabb där löparna kan sätta personbästa gör att man vill anmäla sig. Nu har vi lagt en bana som är ganska platt och där vi också har varvning här på Porsön vid start- och målområdet efter halva loppet. Vi vill ju att publiken ska kunna se löparna, säger Espen Träldal.
Första halvan tar löparna via Porsön till Björsbyn och vidare till Sinksundet och Björkskatan för varvning på Porsön. Det andra varvet är samma slinga som Scaniamilen som går via Mjölkudden, centrala stan, Lulsundet och sedan till målgången på Porsön.
Det finns också två lopp för barnen. Knatteloppet (800 meter) för de allra minsta och Max-loppet (3 kilometer) för de lite större barnen.
– Vi vill ha folk i rörelse och barn- och ungdomsidrotten ligger oss allra varmast om hjärtat. Till syvende och sist handlar det om folkhälsan och hitta glädjen till att vilja röra på sig, säger Frej Levin.