Att fylla 40 år är en milstolpe för många.

Men för Per Ledin är det som vilken dag som helst.

– Jag har aldrig brytt mig om det här med att fylla år. Nuförtiden är man glad för det lilla. Jag är glad att jag har en familj som är lyckliga och friska.

Så du har ingen 40-årskris?

– Nej, inte vad jag har märkt, du får fråga folk i min omgivning, säger han och forstätter:

– När man blir äldre så kan man reflektera bättre och man lär sig av sina misstag. Det är positivt.

Han är fast besluten om att fortsätta hockeykarriären. Just nu har han inget kontrakt, men väntar på det rätta erbjudandet.

– När man pratar om ålder och att spela ishockey, även idrott generellt, så tror jag att alla utgår från sig själv. Och det tror jag är farligt. Det är inte alla som är absolutist och spelar hockey, som inte rökt, snusat eller druckit alkohol. När du blir äldre måste du lägga ner mer tid på allt, men jag har inga problem med det, det är det bästa jag vet.

Han tränar för fullt dagligen, både själv men också på is med Brooklyn Tigers J20-lag, Luleå Hockeys J20 och så har det blivit ett pass med Boden Hockey.

– Det är bara att gasa och göra sig redo. Det finns inte så mycket att säga om det – jag älskar hockey – så enkelt är det. Jag står startklar och väntar på min chans.

Tidigare har du pratat om åldersdiskriminering inom ishockeyn, tror du det blir svårare att hitta en klubb som 40-åring?

– Det beror helt och hållet på vilket driv du har. Hur stor procent av de yngre killarna tar sig upp i SHL? Den är liten. Det är inte för att de är dåliga hockeyspelare, det handlar om det mentala. Att förstå sin roll och vad som krävs. Det handlar om att underkasta sig träning. Alla som kommit långt har betalt ett pris och inte känt efter lika mycket. Om du går tillbaka 20 år, hur länge spelade man då? Då var man slut när man var 30. Nu tänker många på sina levnadsvanor och fler spelare klarar av att spela längre.

Vart kommer ditt starka driv ifrån?

– Jag vet inte. Det är jättesvårt att svara på. När jag var på ett fotbollsläger i somras träffade jag massa ledare och vi började prata om inställning och attityd. Då sa en ledare från England till mig: "Du är en av de lyckligt lottade". Jag har tänkt på det. Tycker man det är kul är det inte jobbigt, säger han och fortsätter:

– När jag var yngre spelade jag landhockey, byggde ihop trämål och sköt sönder. Timme ut och timme in, det har aldrig funnits ett stopp för mig. Jag har alltid varit nyfiken att träna mer och hårdare.

Är du som bäst tränad nu?

– Bra fråga. Nu har jag lärt mig hur kroppen fungerar och jag vet vad som krävs varje pass, men det är fortfarande samma hundraprocentiga inställning. Det är som ett gigantiskt pussel och man försöker lägga dit bit för bit. Vrida och vända.

Har du fått några erbjudanden?

– Inga rena kontraktsförslag, men intresse finns det. Jag väntar på ett kontraktsförslag så jag kan ta ställning.

Kan du tänka dig att spela i längre divisioner eller är det allsvenskan eller SHL som gäller?

– Jag skulle vara dum om jag stänger några dörrar. Jag har full respekt för att klubbarna måste få in yngre och att det ska passa med ekonomin – men man ska inte glömma att det också handlar om att vinna hockeymatcher. Det är där man kommer in helt enkelt.

– Man skulle ha varit back eller center så hade det nog löst sig snabbare. Jag har stått och tränat tekningar nu med grabben så man kanske får gå in och spela center, säger han och skrattar.

Ledin kommer tillbaka om vikten av mental styrka.

– Man kan inte fokusera på alla motgångar man haft och alla gånger man fått ett nej, att man inte varit önskvärd. Det gäller att ta sig förbi det och knyta näven. Det är som när man var liten och gick på disco och fick nobben. Man var tvungen att skaka av sig det, gå vidare och bjuda upp nästa. Så är livet.

– Man får inte ta det personligt. Är man villig och har passion är det bara en tidsfråga innan man blir framgångsrik.

Samtidigt hyllar han Luleå Hockeys stora talang Isac Lundeström som just nu är på rookiecamp med NHL-laget Anaheim Ducks.

– Jag förstår att han gör succé borta i USA. Han har ett driv och siktet inställt. Det gäller att få rätt roll i början och får man inte det gäller det att jobba sig till den.