När Kenneth Hansens namn nämns i motorkretsar så görs det med respekt. Rallycrossesset vann hela 14 EM-guld under sin långa och mycket framgångsrika karriär. I dag har han två team och har koncentrerat sig på att ge unga rallycrosstalanger chansen.

– Jag hade en fantastisk karriär och det känns också gott att kunna avsluta det och istället hjälpa till att få fram nya förare, säger han.

Han har besökt Kalix motorstadion men enligt honom själv är det tio år sedan senast.

– Det är härligt att komma tillbaka och se anläggningen och den drivkraften som finns i klubben. Det är glädjande. Det finns ett genuint intresse här för motorsporten. Det är inte bara att åka och titta på en tävling utan det är mer, säger han.

Sedan fortsätter han att ösa beröm över Kalix motorklubb som arrangör:

– Det är välorganiserat. Banan är välpreparerad och man är förberedd. Det är liksom inte på en höft utan det är riktigt gjort.

Rallycrossporten växer just nu och sporten har bland annat vuxit i USA. Här hemma får den också allt större medialt utrymme, vilket glädjer Hansen:

– Det packeteras och levereras ut till media på ett annat sätt än tidigare. Det finns till exempel alltid bra live-tv vilket gör att sporten är den enda bilsport som är på väg framåt.

Skulle Kalix anläggning och organisation hålla för ett ännu större arrangemang?

– Ja, absolut. Vi har ju besökt både EM och VM. Hockenheim till exempel. Där finns ju visserligen en motorkultur men där finns ändå inte kunskapen hur man ska göra en rallycrosstävling. Sen är det ju en fantastisk arena.

Hur stort är suget att köra själv igen?

– När man ser tävlingarna så kliar det ju lite. Men det är enormt kul att jobba med unga talanger. Men du utesluter inte att du kommer till start igen?

– Att jag kommer att köra någon fler tävling, det är helt säkert. Det är bara frågan om när och var.

Kenneth Hansen finns kanske på startlinjen i Kalix nästa säsong?

– Om jag ska vara med så vill jag ju gärna vara med och slåss ända fram. Men jag förstår ju mycket väl att de unga förarna i dag är väldigt duktiga så det är inte bara att sätta sig i en bil och tro att man kan leva på gamla framgångar utan det krävs nog lite träning och test.