Inför Stadsmaran – siktar mot drömgränsen

Med en vecka kvar till den stora löparfesten Luleå Stadsmara så lutar det åt att arrangören når sin drömgräns. "Nu är det full fart på anmälningarna", säger Stefan Mukka .

Det är fortfarande öde längst universitetsvägen. Men får tävlingsgeneralen Stefan Mukka som han vill blir det över 3 000 löpare där kommande lördag.

Det är fortfarande öde längst universitetsvägen. Men får tävlingsgeneralen Stefan Mukka som han vill blir det över 3 000 löpare där kommande lördag.

Foto: Håkan Stridblom

Löpning2018-05-21 06:00

Den 26 maj smäller det på allvar ute på Luleå Tekniska Universitet – men det handlar inte om något studentspex utan länets största löpardag. Luleå Stadsmara kör halvmaran plus övriga distanser för 39:e gången och det med ett ökande intresse för motionsformen löpning.

– Det är kul att se intresset. Fast det är tradition av deltagarna i Stadsmaran att anmäla sig sent och då menar jag inte bara eliten utan även motionärerna. Nu är det full fart på anmälningarna och vi kan nå drömgränsen, men i dag (söndag) är det sista dagen för förhandsanmälan, säger tävlingsgeneralen Stefan Mukka.

Vet du när ni hade över 3 000 deltagare senast?

– Det har inte hänt under 2000-talet jag skulle tro att det var 1999 senast.

Är det dit ni siktar i år?

– Vi har jobbat de senaste åren med drömgränsen tretusen som mål och vi har varit i trakterna. Som det ser ut i dag så kommer vi kanske att nå drömgränsen i år för det har varit fördelaktigt väder under maj månad och det är viktigt framför allt för motionärerna, säger Mukka.

Av de sju loppen så är det de två kortaste som lockar flest deltagare tillsammans med Gymnasieutmaningen.

– Knatteloppen kommer ha runt 600 deltagare vilket vi är väldigt nöjd med.

Just nu pågår arbetet med allt runt arrangemanget att det är en tuff uppgift råder ingen tvekan om.

– Just nu handlar arbetet om att ta mot leveranser av saker vi behöver under tävlingslördagen och under måndag (läs i dag) så öppnar vi möjligheten att hämta ut sina nummerlappar. Det är ganska mycket logistik kring just uthämtningen av nummerlappar och t-shirts. Det kommer vara fullt ös hela veckan, säger Mukka.

Vad är det stora arbetet som kvarstår?

– På fredag smäller det ordentligt för då kommer vi att börja rådda med hela tävlingsområdet här inne på universitetet. Då ska allt från måltältet byggas upp och trafiken stängas av, förklarar Mukka.

Att arrangera utomhusevenemang i Norrbotten är givetvis förknippat med vissa risker.

– För två år sedan snöade det och även om det inte kanske påverkar löparna speciellt mycket så blir inte helhetsintrycket så bra.

Hur ofta kollar du väderprognosen under den kommande veckan?

– Hela tiden, skrattar Mukka.

Hur många år har du varit tävlingsgeneral?

– Det här blir mitt tolfte år.

Vad har hänt med tävlingen under den tiden?

– När jag började så tog vi bort inlinesloppet då intresset dog ut. Vi utvecklade löpningen med ett lopp på ett lite mjukare underlag. Sedan har vi jobbat med det som händer efter målgång så att folk ska trivas när de hänger här efter loppet, säger Mukka innan han fortsätter:

– Tävlingspirret ska också finnas där. Alla tävlar på ett eller annat sätt de flesta kanske tävlar mot sig själv, men det har ingen betydelse. Vi ska kunna erbjuda något så att alla får tävlingskänsla.

Men ni jobbar fortfarande inte aktivt för att locka de stora stjärnorna?

– Nä det gör vi inte. Vi ser tävlingen som en lokal tävling för i första hand norrbottningarna.

Men du har haft en dröm om skidstjärnor vill jag minnas?

– Javisst det skulle vara fantastiskt att få Charlotte Kalla, Marcus Hellner eller någon annan av våra skidstjärnor.

En annan nyhet i årets arrangemang blir att halvmaran kommer att sändas live på kuriren.nu och nsd.se.

– Det ska bli riktigt spännande att se hur det blir. Kul, säger Stefan Mukka.

Stadsmaran

Antal distanser: 7 stycken.

De olika loppen: Maxloppen (2,5 och 3,5 km), Luleå Kretslopp (5 km), MittLivsStil-loppet (6,5 km), Gymnasieutmaningen (10 km), Scaniamilen (10 km), Craft Halvmaraton (21 km).

Antal deltagare 2017: 2 850.

Förra årets segrare: David Hjertstedt, Gladan BK, David Thomasson, Jonny Niilimaa, LTU, Hampus Gustafsson, Bergskolan, David Holmgren, Tulldata, Emilia Riekkola, Sävast Ski Team, Gustav Uusihannu, Bergnäsets AIK, Sofia Thomasson, Nya Läroverket, Gustav Edström, Gymnasiebyn, Olivia Weslien, IF Göta, Marcus Nilsson, Luleåkamraterna, Ida Niia, Nedre Soppero IK, Johanna Nilsson, Morjärvs SK, Ingrid Persson, Gällivare Endurance, Karin Clausén, Tväråselets AIF, Katarina Burman, Morjärvs SK, Christina Forslund, Skellefteå AIK, Daniel Larsson, Överkalix, Thomas Johansson, OK Renen, Daniel Larsson Niilivaara IS, Martin Gustafsson, IK Hind, Peter Wagnsjö, Luleåkamraterna, Dag Nilsson, Växjö, Ronny Strande, Vettasjärvi IF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om