Under onsdagskvällen spelades den fjärde SM-finalen, i Umeå. Förutsättningarna var enkla. Vid seger skulle Luleå Basket bli svenska mästare.

Vid förlust skulle det stället bli en helt avgörande och femte final i Luleå på lördag.

De regerande svenska mästarna Luleå Basket fick en bra start på onsdagens match. Efter drygt fyra minuter drog Chioma Nnamaka i en trea och såg till att gästerna kunde gå fram till en 12–7-ledning.

Artikelbild

| Udominate- Luleå Basket. Final 4

Den ledningen växte ytterligare allt eftersom. Luleå Basket gick fram till 17–7 innan Udominate kunde sätta en lång trea och se till att det stod 10–17 på resultattavlan.

Udominate avslutade den första perioden med att sätta ett skott från halvdistans. Det gjorde att de fick två poäng – och knaprade in lite på Luleå Baskets ledning.

När den första perioden var över ledde norrbottningarna med 24–16.

Men i den andra perioden gjorde Udominate sju raka poäng på ett par minuter. Efter två minuter och 35 sekunder av den andra quartern kände Luleå Basket-coachen David Visscher sig tvungen att ta timeout. Då hade hans lags ledning krympt till 27–25.

Artikelbild

| Guldhjältarna Anna Barthold och Jessica Thomas jublar.

Det hjälpte föga. Med knappt sju minuter kvar av andra var det oavgjort – 27–27.

Luleå Basket-stjärnan Allis Nyström kolliderade sedan med en Udominate-spelare fyra minuter innan halvtidspausen. Nyström blev liggande och såg ut att ha riktigt ont, innan hon klev av planen.

Artikelbild

Men ett par minuter senare var Nyström tillbaka igen. Hon blev inbytt igen med drygt två och en halv minut kvar till pausen. Då ledde Luleå Basket med 39–33.

När den andra perioden var över ledde Luleå med 42–39.

Artikelbild

I den tredje perioden ryckte Luleå Basket återigen ifrån Udominate. När 30 av 40 minuter var spelade hade laget därför en ledning med 64–55.

Då hade de vittring på ett femte raka SM-guld.

Och så blev det.

För Luleå Basket var egentligen aldrig riktigt hotat i den sista perioden. När slutsignalen ljöd kunde Luleå-spelarna jubla över segersiffrorna 92–72 och ännu ett SM-guld.