Tisdag. Klockan är 22.05. Luleå Hockeys vd Stefan Enbom kliver ut ur herrarnas omklädningsrum. Glad och lättad. Men också besvärad.

Glädjen beror på att Luleå vunnit mot Växjö efter fem raka förlustmatcher.

Men i hemmamatchen mot Växjö kom bara 3889 åskådare – lägsta publiksiffran sedan 27 september 2008, då HV gästade Coop arena.

Artikelbild

– Vi hoppas att det är väldigt många som kommer på lördag och stödjer killarna, för nu behöver de stöd. Men de visar att de kan kriga och vinna en match även om det är det minsta stödet de haft sedan det datumet du nu sa, säger Stefan Enbom.

Var det här en match där ni visste att det skulle bli lite publik?

– Den var rankad som en match där det ändå ska vara helt okej. Före säsongen innan vi vet andra förutsättningar om hur vi spelat och så vidare, alltså. Nu har vi förlorat ett antal hemmamatchen på raken och det var dåligt väder. Då kommer det lite folk.

En match spelar ingen större roll. Men publikintäkterna över en hel säsong är oerhört viktiga. Vad har ni budgeterat med för publiksnitt?

Artikelbild

– Vi ligger helt enligt plan när det gäller publikintäkter. Ur det ekonomiska perspektivet är det inga bekymmer. Sen är det en annan sak om det skulle fortsätta, men det kommer det inte göra. När vi förlorat så många matcher och det är väldigt mycket fokus på negativa saker i media, så är det klart att det påverkar. Det hjälper oss inte.

Enbom säger också:

– Det är klart att vi har förlorat ett antal hemmamatcher på raken, nu var det tre innan den här matchen... Många gillar oss så mycket att de knappt orkar se oss förlora en match till. För många är det så smärtsamt att de väljer att se oss framför tv:n.

Hockeyexperten Niklas Wikegård har sagt i CMore att sportchefen Lars "Osten" Bergström "gjort sitt" i Luleå Hockey.

– Jag håller med om att framgångarna funnits där, men samtidigt är Jonas Rönnqvist ruggigt bra, Joakim Fagervall är ruggigt bra. Frågan är varför inte spelarna stannar över tid. Varför trivs inte spelarna? Det man måste ha som sportchef är att skapa en miljö där spelarna växer, få spelare växer i Luleå Hockey. "Osten" har definitivt gjort sitt. Man bygger någon slags klan runt "Osten" så att det blir svårt att flytta på honom, det kommer krävas väldigt starka krafter, sa Wikegård den 12 november.

NSD:s krönikör Pelle Johansson skrev häromdagen att Luleå Hockey drabbats av en "monstruös formsvacka per säsong" sedan Jonas Rönnqvist slutade som tränare.

"Oavsett vilket så är det dags att kavla upp ärmarna och börja frakta bort skiten – skottkärra efter skottkärra", skrev Johansson.

Det är mycket kritik i media. Många experter och krönikörer tycker att ni borde agera och göra saker, både på...

– Det gjorde de i fjol också, men det var ännu värre då. Det är samma synpunkter från samma människor nu och då hade de tokfel. Tur att vi inte lyssnade då.

Har folk fel nu också?

– Vi tar åt oss. Det kommer många synpunkter från olika håll och kanter. Vi lyssnar, vi vill gå från bra till bäst. Vi jobbar stenhårt varje dag och kväll för att ta Luleå Hockey ytterligare ett steg. Men vi drabbas inte av panik. Vi jobbar seriöst och stenhårt för att hitta vägar att utveckla Luleå Hockey vidare.

Men det är tvivelsutan så att spelare underpresterar. Finns det pengar till nya värvningar?

– Om vi skulle hamna i den situationen finns det alltid pengar. Det är klart att vi har pengar om vi tror att det är den bästa lösningen, men just nu tror vi inte att det är det. Just nu gäller det att supporta vår grupp maximalt och ge dom bra förutsättningar.

Det är alltså inte aktuellt att plocka in nya spelare eller att spelare i laget ska lämna?

– Nej, det är det inte. Man ska komma ihåg att vi har (Tim) Kennedy, (Ilari) Melart, Daine Todd och Joel Lassinantti på skadelistan. Vi spelar med Kim (Johansson), Linus Nässén, (Pontus) Själin och (Christian) Jaros, alla ganska unga backar. Skulle media lägga lite tid också på att hylla oss för det vi gör och deras insats skulle det kanske komma några nyfikna och se matcherna.

Det har skrivits om Kim Johansson, det skrivs rätt ofta om Jaros. Men det är inte backsidan som kritiseras. Det är era tänkta toppcentrar som underpresterar.

–  Om du tänker på nationell media med, de sätter tonen lite. Aftonbladet, Expressen och CMore och de, de hyllar oss inte direkt just nu. De lokala medierna är mer nyanserade och lyfter bra saker och kritiserar oss för det som är dåligt.

Som sagt, det pratas inte om backsidan. Det är på forwardssidan ni har störst problem, med bland annat Tim Kennedy och Kael Mouillierat som inte presterar som de är tänkta att göra.

– Det är klart att Kennedy vet att han inte presterar på den nivå han vill prestera på. Det vet vi också. Det vet alla. Tränarna och killarna i laget måste hitta vägar att supporta honom så att han kan prestera på den nivå han kan. Det måste vi göra. Men faran är att om man tror att felet är Kennedys och lägger allt fokus där. Det är kollektivet, laget, som inte presterar. Och det är det som är det avgörande. Det är inte så enkelt att sparka en spelare och ta in en annan och sen börjar man vinna hockeymatcher. Då skulle det vara jävligt enkelt att vara tränare, klubbdirektör och sportchef, om det var så enkelt. Men så enkelt är det inte.

Nej. Men i ett vinnande lag är en förstacenter tänkt att ha en större roll än en fjärdecenter.

– Absolut, absolut. Men som jag säger, en del av de bärande centrarna har kanske inte presterat på den nivå vi hoppats hittills. Klart de killarna är besvikna. Alla ser att det är så. Jag förstår att det uppstår kritik, men det är inte så enkelt som att hänga ut dem och tror att allt löser sig. Det är hela föreningen som ska ta oss ur det här.

Du tycker att vi i media är för enkelspåriga i kritiken?

– Nej, det tycker jag inte. De som lever nära oss och känner oss är mer nyanserade. Men jag tycker att en del av riksmedia gör det väl enkelt. De har knappt sett oss live. De har sett oss lite, men har mycket synpunkter... De har jag lite svårt för. Det blir nån populistisk vinkling som man gör ur ett eget perspektiv, tycker jag.

Enbom säger också:

– Jag tycker på något vis att om man är långt ifrån oss och bor i Stockholm och ser oss nån gång då och då, men tycker till om alla Luleå Hockeys problem... Jag har svårt att ta det på allvar.

Tycker du att det är medias fel att det är så lite folk på en hemmamatch mot Växjö?

– Ja, delvis. Det är så mycket negativt, kanske gör det att en del väljer att stanna hemma. Men vi kan aldrig någonsin skylla på någon som är utanför föreningen, till exempel media. Så är det absolut inte. Men anledningen till att vi har problem är att vi har förlorat fem raka. Det är vi som gjort det. Det är ingen annan som spelat de matcherna.

Bara för att klargöra; just nu är det inte aktuellt med nyförvärv. Men det är heller inte aktuellt att spelare ska lämna? MrMadhawk har avslöjat att Tim Kennedy bjuds ut till andra klubbar?

– Jag tror att dåliga ledare väljer den enkla vägen att leta efter nyförvärv och syndabockar. Det är inte the Luleå Hockey way. Vi jobbar hårt med att påverka den gruppen vi har. Sen är det klart att "Osten", sportledningen och sportrådet följer vad som händer på marknaden, ifall några av våra spelare blir borta länge.

– Men vi är inte så naiva att vi tror att Kennedy ut och en ny center in gör att allt är frid och fröjd. Då är det ganska enkelt. Då hade vi redan gjort det