Luleå Basket har inför säsongen har tagit fem SM-guld på lika många säsonger och Högsbo kom in till årets säsong som nykomlingar i Basketligan, dessutom hade laget inlett sejouren i basketens finrum med två raka förluster mot topptippade A3 Basket och Alvik. Trots skillnaderna erfarenhetsmässigt visade gästarna från start att man skulle bli en tuffare nöt att knäcka för de femfaldiga mästarna, än många hade förväntat sig. Göteborgslaget pressade Luleå Basket i inledningen och visade upp ett spel som hemmalaget hade problem att stoppa. Gästerna var hängde med bra både spelmässigt och poängmässigt i inledningen. Och var enbart fyra poäng bakom mästarna när första perioden var spelad.

– Jag tycker att vi spelade riktigt bra defensivt idag. Vi var väldigt aggressiva, vilket tror jag hjälpte oss att ta hem segern, säger guarden Michaela KK Houser.

Men det var innan matchens stora gigant Michaela KK Houser klev in i handlingarna. Trots att det kommit expert-krav på att Luleå borde sparka amerikanskan stod hon under torsdagskvällen pall för Luleåpublikens förväntningar och levererade. I andra perioden gjorde guarden 15 av lagets 27 poäng och såg till att Luleå hade sig en 16-poängsledning inför andra halvan av matchen.

– Jag skulle säga att det var mycket tack vare god hjälp av mina lagkamrater. Vi förflyttade bollen snabbt och kunde skapa lägen för öppna skott, konstaterar hon.

Du har haft problem med skyttet i inledningen på säsongen, hur viktigt var det att göra 28 poäng idag?

– Jag har haft lite besvär i inledningen. Jag tror att det kommer att ta lite tid att komma in i det. Det här var vår första match vi spelade på hemmaplan, så det var lite nervöst. Nu tycker jag att vi har kommit bättre in i systemet och kommer kunna starta bättre nästa gång.

Efter Housers totala dominans i den andra quarten bjöds aldrig gästande Högsbo in i matchen igen. Luleå stängde igen totalt, trots bara tio poäng framåt i tredje prerioden, och spelade enkelt, säkert och till slut blev erfarenhets- och klasskillnaderna tydliga.

– Det som jag framförallt tycker att vi lyckades med idag var att uppmuntrade och förblev positiva trots att det gick några minuter när vi inte gjorde poäng. Vi fortsatte trots det att göra jobbet och ligga rätt defensivt, avslutar Houser.

För Luleå Basket innebar torsdagskvällens seger att man klättrar upp i tabelltopp. I nästa match väntar Uppsala Basket på bortaplan den 20 oktober.