Brottningens vara eller icke vara på OS-programmet har varit en hett debatterad fråga det senaste halvåret. I februari kom beskedet från den internationella olympiska kommittén (IOK) att brottningen var på väg att kastas ut från OS från och med 2020 (som avgörs i Istanbul, Madrid eller Tokyo).
Ett definitivt beslut kommer att tas under ett stort IOK-möte i september.
I Rio de Janeiro 2016 finns dock brottningen med på OS-programmet. Dock i en lite annorlunda skepnad.
Nu är det nämligen klart att damerna får ytterligare två viktklasser att tävla i – detta samtidigt som herrarna tappar två. IOK har bestämt sig för att plocka bort en manlig fristilsviktklass samt en manlig grekisk-romersk viktklass. Det innebär att herrarna har totalt tolv viktklasser att välja mellan (sex i fristil och sex i grekisk-romersk stil) samtidigt som damerna får sex fristilsklasser.
För Gällivarebrottarna Sofia Mattsson, Henna Johansson och Johanna Mattsson betyder det här mycket.
– Det gör massor för motivationen. De kommer ju troligtvis göra helt nya viktklasser och det ser jag fram emot. Eftersom min ursprungliga klass egentligen är 59 så jag har ju alltid fått gå upp eller ner en vikt, säger Johanna Mattsson som inför OS i London siktade på 63-kilosklassen innan en korsbandsskada satte stopp för henne då.
Hon tror att det här beslutet kan vara en positiv indikation även för brottningens framtida OS-status.
– Jag tror att brottningen får vara kvar på OS. Nu när de gjorde den här förändringen att utöka tjejernas viktklasser, det var väl mycket för att visa att sporten har förnyats och blivit mer jämlik, säger Mattsson.
Lars-Ola Särkimukka, ordförande i Sveriges brottningsförbund, är mycket nöjd med förändringen.
– Vi tycker att det här är kanon, det är jättepositivt. Och det är ju en del i att försöka ha kvar brottningen på OS-programmet även 2020, säger Särkimukka till NSD.