Måndag morgon i Luleå. Det är nationaldagen och staden håller sakta på att vakna. Det är knappt en människa på gatorna vid 9-tiden.
Men det är inte helg hos Luleå Hockey. Här börjar en ny träningsvecka.
– Vi har ganska kort sommarträning. Midsommarafton tränar vi självklart inte. Det är ju en lite större högtid. Nationaldagen har ju inte riktigt fått fäste och framför allt inte hos oss, säger Karl Fabricius.
Fabricius har varit i Coop Norrbotten Arena i en timme och 9.10 går fystränaren Petter Pettersson igenom dagens och veckans träningar.
Johan Forsberg, Jan Sandström, Joel Lassinantti och Christian Jaros kör ett styrkepass i gymmet, men resten av truppen joggar iväg mot Skogsvallen för ett fartpass.
Efter en lång uppvärmning kör man häckhoppning följt av sprintlopp på korta distanser. Det blir lite tävlingsnerv när gruppen delas i grupper om fyra. Det blir många tuffa dueller i tjuvstartstävlingen där en av fyra startande får lov att tjuvstarta.
Efter cirkelträning med styrkeövningar och några vanliga fotbollsövningar avslutas passet med det spelarna helst vill: Lite fotboll.
Det spelas tre mot tre i 20 minuter där varje lag har två små mål att försvara. Veteranerna utklassar de yngre som har en teknisk snidare i nyförvärvet Julius Junttila.
Anton Hedman smäller på Pontus Själin rejält i en närkamp och det märks att det är lite tävling.
– Vi är ganska vana vid det från allting. Vi har alltid försökt spela äldre mot yngre i alla år jag har varit med. Då har det varit mycket prestige. I år skiljer det för mycket, säger Fabricius och fortsätter:
– Det blev 11–3 i fotbollen och det är inte bra. Tränarna vill att vi ska mixa upp lagen lite. Men det blir alltid tävling och det är det som gör det roligt också. Om vi är likgiltiga för det blir det inte lika kul. Även om man kan vara sliten… så kastar man ut en boll eller om det är ett race. Då lockar det fram hornen på i stort sett alla.
Laget joggar tillbaka till Skogsvallen. Veckans första träningsdag är över.
Det är de nordamerikanska spelarna och Ilari Melart som saknas under den här träningsveckan. Tisdagens pass avslutas med en timmes innebandy. De yngre lyckas vinna den sista matchen, men de äldre har vunnit de fem tidigare ganska klart och Anton Hedman har hängt in några fina skott från halvdistans.
Efter passet är fystränaren Petter Pettersson inte sen att framhålla Karl Fabricius som en förebild för de yngre spelarna.
– Så önskar man att alla spelare skulle vara. Ruggigt noggrann i allt han gör. Är det träning, utrustning eller nånting annat. Han kommer alltid till hallen med ett leende och är förberedd. Det är aldrig att han rullar in fem minuter före samling, säger Pettersson och fortsätter:
– Såna karaktärer är sjukt viktiga. Han är även noga med bitarna med kosten och sömnen. Generellt sätt har vi många som har hög standard på sin livsstil i laget och jag tror att det smittar av sig när de äldre är bra på det. Att det går ner till de yngre. Det faller sig kanske inte lika naturligt för en 20-åring.
Efter fyra tuffa träningsveckor, där man har tre dubbelpass i veckan, blir det lite lugnare. Det här är en så kallad återhämtningsvecka.
33-årige Karl Fabricius har hunnit med mer än 15 försäsonger som hockeyspelare. Han säger att det har hänt otroligt mycket när det gäller träningen.
– Det har varit ganska mycket old school just med tung styrketräning varvat med löpning. Det kom en brytpunkt för en fem år sedan. Just fokuseringen på barmarksträningen blev bättre med mer pålästa tränare. Luleå Hockey tog in Petter Pettersson som är specifikt utbildad för det. Tidigare var det oftast tränarna som höll i det. De kunde säkert en hel del. Men de var inte utbildade på samma sätt. Nu har alla lagen en fystränare som kan otroligt mycket om det.
Numera handlar träningen så mycket mer om att anpassa den till vad hockeyspelarna behöver och det har gjort den roligare.
– Det har hänt otroligt mycket. Det kommer nya rön och träningsredskap hela tiden. Det gör att det blir ganska kul också. Det har inte varit samma saker man har gjort i 14-15 år för mig och det har gjort det betydligt roligare, säger han.
Finns det dagar när man inte vill träna?
– Det finns mornar när du vaknar upp och knappt kan sätta dig på toaletten för att du har sån träningsvärk.
Vad gör man då?
– Man biter ihop. Det släpper ju alltid efter ett tag. Den dagen man vaknar upp och aldrig har det där då skulle jag bli väldigt förundrad. Man är så van vid det.
Och han betonar att träningen, eller rättare sagt känslan som kommer efter träningen är väldigt bra.
– Jag tycker aldrig det är trist. Sen finns det dagar när man vet vilken helvetesdag man har. Men oftast, med all träning, är den bästa känslan man får efteråt. En typ av nöjdhet. Nån endorfin i kroppen. Man känner att man har gjort ett bra jobb och tagit ut sig. Det är det alla tränar för, säger han och utvecklar:
– Det är en ganska skön känsla om man har varit ute och sprungit intervaller i en och en halv timme. Det regnar ute och man sitter dyngsur i omklädningsrummet och skrattar med lagkamraterna. Man undrar vad man har gjort. Man tar en bastu. Sen åker man hem och är helt slut på kvällen.
Han tycker att det finns något ångestladdat i det, men säger att de andra känslorna väger upp det.
– Den dan jag har lagt av tror jag inte att jag kommer att sluta träna. Just för att få den känslan. Man känner sig belåten och har tagit ut sig.
Torsdag morgon. Det är fortfarande stormvindar och regn från sidan ute när Luleå Hockey samlas i crossfitgymmet i Luleå. Petter Pettersson håller i passet som, inklusive en lång uppvärmning, varar i en och en halv timme.
Fötterna är snabba och humöret på topp i snabbhets- och hoppövningarna.
– Det är ju trippelhopp hela tiden, pikar Fabricius när tränare Pettersson själv hoppar banan där det ska vara dubbelhopp.
Övningarna där en spelare ska undvika kompisens långa pinne och även ta en fallande pinne precis innan den når golvet roar spelarna lite extra.
– Det är lite kul, du får använda kroppen. Petter dammsuger ofta vad som är nytt och det är sällan vi gör samma saker. Han varierar mycket och vi får skratta lite grann. Sen var det ganska mycket snabba fötter som blir en form av uppvärmning. Som även en är del i snabbhetsträningen, säger Fabricius.
Crossfitpasset bjuder också på två riktiga kraftmätningar med stång. Spelarna gör både frivändningar och utfall. Den här gången gör de ettor, alltså max ett försök på varje vikt.
När 19-årige Anton Toolanen sätter personligt rekord i frivändningar följer Johan Forsberg seden som finns inom crossfit-världen. Forsberg ringer i klockan som finns i salen.
Det är ganska nära klockringning i frivändningar för Fabricius också.
– 120 kilo tar jag. Hade väl hoppats på att öka till 125 i dag, men det gick inte. Jag tror att jag har tagit 125 som mest i min karriär. Jag är där och nosar. Sista testveckan är veckan efter midsommar. Förhoppningsvis kan jag komma upp på det då, säger han.
Passet slutar med två cirkelstationer med varierande övningar. Det är bland annat tricepsarmhävningar i ringar, hopp och chins.
Efter det blir det snabb omgruppering till Coop Norrbotten Arena. Spelarna käkar en banan innan dagens aktiviteter avslutas med intervallöpning i B-hallen.
När vi käkar på ett lunchställe efter torsdagens pass väljer Fabricius bort pommes frites. Det blir risotto till schnitzeln i stället.
Han säger att han undviker pommes frites och att han inte äter så mycket pasta längre heller.
– Hela året försöker jag äta sötpotatis, vanlig potatis och ris. Sen man var 13-14 är man uppväxt med att man ska ladda med pasta innan träningar. För fem-sex år sedan kom det nya rön.
Han tar en normal portion och säger att det räcker den här gången.
– Jag äter ganska tätt. Vi hade ett väldigt tufft löppass. Min aptit är inte jättebra, jag är mer illamående efter passet. Då kan jag ha svårt att få i mig mer.
Fabricus säger att han mår mycket bättre nu än när han var 24–25. Det har både med träningen och maten att göra.
– Det har hänt mycket på kostsidan och för varje år blir man mer och mer medveten om det. Vad som funkar för en. Huvudsaken är att det ska vara gott. Du ska äta ganska mycket. Det måste funka. Annars har du ett underskott. Och då bryter du bara ner kroppen. Hitta grejer som är enkla att laga och goda.
Kan du unna dig en fika?
– Jag har aldrig haft ett sug efter sötsaker. Jag älskar kanelbullar och tackar inte nej till det. Vi tränar så otroligt mycket så det är inga problem med att äta. Man ska må bra. Det är huvudsaken.
Han dricker knappt läsk längre och säger att han kan unna sig en öl mitt i veckan.
– En öl kan jag dricka. Men det gör jag inte så ofta. En öl eller ett glas vin. Däremot om det blir mer, det försöker man styra till lämpliga tillfällen. Ett glas vin eller en öl är en sån sak jag känner att jag kan unna mig hellre än en godispåse.
Och sen har Fabricius en hemlighet när det gäller kosten. Han dricker ett glas björksav varje morgon för att få bukt med sin pollenallergi.
– Det är farsan som tappar det åt mig. Han gör hål i björken. Det är ganska slött av mig att låta han göra det.
Fabricius utvecklade allergin först när han var 21, men tipset han fick av en granne till föräldrarna har verkligen hjälpt.
– Det har funkat kanon för mig. Förr på vårarna var det ganska jobbigt ibland. Inte under själva träningarna, men direkt efter. Kom jag in efter ett löppass kunde jag ha hösnuva och så.
– Nu kör vi nacken, gubbar, säger brottningstränaren Mattias Strand.
Det är fredag förmiddag i brottningslokalen i Luleå Energi Arena. Luleå Hockeyspelarna har precis fått ett litet break i träningen.
Men vilostunden blir är kort. Strand har tagit bort de vanliga 20-sekunderspauserna.
Det är ett tufft pass som varar i en timme och tjugo minuter. När spelarna under sista delen av passet brottas mot varandra i intervaller som varar i en och en halv minut kommer ännu mer mjölksyra och vinnarskalle fram.
Fabricius kör ut Anton Hedman utanför mattan två gånger och den tuffe forwarden hamnar nästan i väggen. Några sekunder senare brottar Fabricius omkull Hedman.
De rena brottningsduellerna varvas med tuffa övningar. Värst är nog den Strand kallar för pendeln. Utgångsläget är att en spelare ligger nedanför kompisen. En spelare håller i kompisens fötter och puttar sedan iväg dem åt olika håll. Kompisens uppgift är att vrida tillbaka kroppen i utgångsläget.
– Det är imponerande att se. Första gången ni var här blev jag lite orolig. Nu har ni bra tryck i grejerna. Det smäller till lite, säger Strand till spelarna.
När träningen är slut och gruppen står och pustar säger Fabricius:
– Det här var det tuffaste passet vi har haft här.
Spelarna joggar tillbaka till gymmet i Coop Norrbotten Arena. Där avslutas träningsveckan med intervaller på träningscyklar.
När Karl Fabricius pustar ut på fredagen konstaterar han att återhämtningsveckan blev lite tuffare än väntat.
– Det är klart att man är mör, det är man. Fredagar är en sån dag när man egentligen bara längtar till att gå och lägga sig och vänta in lördagen. Nu skulle vi ha en lite lättare vecka här, men nu efter brottningspasset har det ändå varit en tuff vecka. Det känns i kroppen.
Känns det som att är långt tid till att isträningen börjar i augusti?
– Jag tycker inte att det gör det. Om man räknar veckorna nu så är det tre veckor kvar på sommarträningen. Sen är det semester och den springer iväg fort, det vet man. Sista veckan på den är det ganska mycket fokus på återsamlingen och så. Det känns som att det är ganska snart och samtidigt måste man hinna njuta lite av ledigheten också och samla motivation. När man väl går på is, går man in i bubblan lite grann.
Känns det som du försakar nåt med det här?
– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker det ger mer än vad jag ger upp. Visst är det jobbigt, men det kan vara mer för folk omkring en. Som sambon om man är jäkligt slut på kvällarna. Hon vill hitta på nåt, men man har kanske inte orken eller lusten för att man är trött. Det kan vara svårt att förklara ibland hur man känner sig. Annars tycker jag inte att vi kan klaga. Vi tränar två pass per dag, men samtidigt har vi otroligt mycket fritid också. Man får vila lite extra på eftermiddagarna. Det tar man.
Spelarna är träningslediga under helgerna, men ska själva göra något aktivt bara för att hålla igång. I Fabricius fall blir det en löprunda och kanske en golfrunda. Sedan börjar en ny träningsvecka.
När du läser det här är det bara 54 dagar till första ispasset för Luleå Hockey.