Fotbollen tog ett liknande beslut i höstas och i basketen har det varit så under en lång tid. På onsdagen kom beskedet från Svenska ishockeyförbundet. Man slopar tabeller för spelare under 13 år.
Ulf Engman, som är chef för Luleå Hockeys ungdomssektion, är kluven i frågan.
– Det är väl både och. Vi har varit med i den där remissen och där var vi väl negativa till förslaget utan att tycka att det är något jättefel. Jag är kluven i det här. Jag tror mer att det här är ett ledar- och föräldrabekymmer som finns inte bara i hockeyn, utan i alla idrotter. Jag är inte säker på att det här kommer att göra någon skillnad på det sättet, säger Ulf Engman och fortsätter:
– Sen är det inte viktigt att vinna i de här åldrarna. Men jag tror att lagen kommer att göra sina egna tabeller i alla fall.
Kommer det att innebära nåt i praktiken?
– Det är det jag är rädd för att det inte kommer att göra. Utan jag tror att det kommer att bli ungefär det samma. Det de vill är bra, men jag är tveksam till om det ger effekt.
Hur menar du med att det är ett ledar- och föräldraproblem?
– Jag förstår tanken. Tanken från hockeyförbundet är att man ska få bort hetsen från ungdomsidrotten och att det ska bli lugnare, trevligare och roligare. Det är ju jättebra. Det vill ju alla. Men frågan är om det här påverkar ledarna att bedriva verksamheten på ett annat sätt. Jag vet inte. Jag tycker vi måste jobba ännu mer med ledarutbildningarna och föräldrautbildningar kring idrotten.
Engman tycker att hetsproblemen börjar precis där förbundet har dragit tabellgränsen.
– I de yngsta åldrarna upplever jag inte att det är några problem här i Norrbotten, i U10-U12. Där man drar gränsen är väl ungefär där problemen börjar med hetsen. Det är U13, U14 och U15. Det är där problemen är. Det är lite lättare för oss som elitförening när det gäller juniorålder. Vi har inga föräldratränare där och det har varit intag till hockeygym och så.
Trots att Engman är tveksam välkomnar han försöket att få bort hetsen.
– Det behöver inte vara fel att prova. Man får väl känna efter och se. Såna här grejer brukar komma och gå. Som när man ska börja tacklas till exempel. Det finns både positiva och negativa saker med det.
TV-pucken och Stålbucklan förändras också i det här beslutet. Från och med säsongen 2017/18 tas kvalspelet bort och TV-pucken avgörs i september.
– Jättebra tycker jag. Jag håller fullt med allt vad förbundet säger om att hetsen i TV-pucken behöver minskas och vi måste få det till att inte vara en så otroligt stor grej bland killarna. Det tycker jag är jättebra. Det blir kostnadseffektivt också, säger Engman och fortsätter:
– Det är framförallt det här att det flyttas till september och inte avgörs i november som tidigare. Vi som har haft med många spelare har haft problem. Senaste åren har vi haft 15-18 spelare. Då får vi sju-åtta spelare som får en svår säsong fram till november eftersom killarna som är med är borta varannan helg.