Efter förlusten mot Schweiz i bronsmatchen i OS i Sotji valde Emma Eliasson att tacka nej till fortsatt spel i landslaget. I en intervju i tisdagens NSD förklarar hon varför hon avstår satsningen mot hemma-VM.
– Alltså, det är ju inte nödvändigtvis för alltid, hittar jag suget igen så kommer jag kanske att spela i landslaget igen. Men just nu känner jag mig klar. Jag har varit så jävla less, varje läger har varit en pina, sa Eliasson.
Samtidigt sågade hon nye förbundskaptenen Leif Boorks träningsmetoder under lägret i Norrtälje. Ett läger som Emma Eliasson – eftersom hon har lämnat landslaget, åtminstone tillfälligt – inte deltog i.
– Boork väckte dem mitt i natten och tvingade ut dem på en tvåtimmars powerwalk runt en löparbana. Jag vet inte vad hans syfte med det där var, men det gör ju bara att mitt beslut känns bra. Fan, det är ju som ett dagis.
Nu svarar förbundskapten på kritiken och ger sin syn på "helveteslägret".
– Var och en har ju rätt till sina egen uppfattning, om de ska vara med i landslaget eller inte. När det gäller den här powerwalken så fanns det ett syfte satt i ett större sammanhang. Det var en sak som alla kunde vara med på. Det kostade inte något, det var bra för uthålligheten och sen är det mentalt, just att ta befälet över sina egna känslor. Även om man inte tycker att saker och ting faller precis på läppen som man själv tycker måste man ta befälet över det och träna den mentala delen. Och det är något som jag tycker att vi måste göra i Damkronorna, säger Leif Boork till NSD.
Det här var inte en engångsföreteelse – utan framöver kan spelarna också räkna med att det oväntade kommer att inträffa under landslagssamlingarna.
– Min målsättning är att ha lite olika överraskningar. Vi hade Mattias Norström på lägret före när vi samlade OS-laget – där var inte heller Emma med, det är ju fyra tjejer som har tackat nej – som berättade sin historia i hockeyvärlden. Han var ju kapten i sex år i Los Angeles Kings. Så vi gör lite olika saker både teoretiskt och praktiskt och så kommer vi fortsätta att göra, säger Boork och utvecklar:
– Meningen med det är att det ska öppna dörrar. De ska lyfta blicken och vara med om saker som de kanske inte har varit med om förut, just för att förbereda oss inför de här större uppgifterna och avancera på världsrankningen och hålla undan för de konkurrenter som nu satsar ganska hårt och försöker komma ikapp.
Om Emma Eliasson vill återvända till landslaget i framtiden så är hon välkommen tillbaka.
– Jag har sagt att jag inte kommer att övertala någon att vara med i landslaget men jag kommer inte heller stänga någon dörr, utan är det så att Emma eller någon annan som har tackat nej vill vara med får de kvalificera sig på de premisser som råder vid det tillfället. De har liksom bollen nu, säger Leif Boork.
Då får de räkna med att powerwalka två timmar på natten också.
– De får räkna med att det finns en plan och ett genomförande som kanske går utanför det som har varit tidigare och som innebär att allt inte är tillrättalagt och att man inte kan veta alla förutsättningar. Det är så när man går in till en match också, man vet inte vad som händer utan man måste förbereda sig fysiskt och mentalt på det. Och det är det vi håller på att försöka göra.