Det har bara gått ett par månader sedan TV-experten Niklas Wikegård satt i en slutspelsstudio och delade ut fiktiva handväskor till de SHL-spelare som ansågs för mesiga, som tacklades för lite. De som spelade som damer helt enkelt.
Kritiken då lät inte vänta på sig och många ifrågasatte handlingen, menade att den sände ut helt fel signaler.
Men det här är långt i från första gången ishockeyn präglas av nedvärderande ord och unkna kommentarer. Att kalla motståndare för kärringar, balettdansöser och småflickor hör inte till ovanligheten. Bröderna Henrik och Daniel Sedin har många gånger genom åren kallats för ”systrarna Sedin”. Precis som Cam och Chris Abbott.
Vindarna börjar dock sakta men säkert vända, även inom ishockeyn. Allt fler klubbar jobbar hårdare för att sudda ut machostämpeln. Många satsar på damlag och jämställdhet känns som en allt mer aktuell fråga.
Så är fallet för Luleå Hockey.
– Ishockeyn är ju lite macho, den bilden skulle vi gärna vilja förändra. Och det kan vi väl säga är av egoistiska skäl. Vi vill ha en bredare publik, vi vill ha fler på läktaren. Vi vill att fler kvinnor och barnfamiljer ska komma och se hockey live, säger Luleå Hockeys ordförande Curt Johansson.
Det finns flera delar i Luleå Hockeys nya satsning. En är det nya riksserielaget, en annan är målet med minst 40 procent kvinnor i styrelsen.
– Det här med damlaget är något vi har diskuterat under flera års tid. Vi har ju haft en damverksamhet, men vi har väl inte varit så nöjda med hur vi har satsat. Vi har tyckt att vi borde satsa ännu mer. Men var sak har sin tid och nu tyckte vi definitivt att det var läge att göra det, säger Curt Johansson.
Det var i februari som det blev klart att Luleå Hockey tar över Munksunds riksserielag. Målet: Skapa ett slagkraftigt damlag som kan slåss om SM-guld. Ord och inga visor.
Maria Omberg, 20, är målvakt. För några år sedan spelade hon i det ”gamla” Luleå Hockey som höll till både i skymundan och i division I. Efter en sejour i HV71, Sundsvall och Munksund är hon nu tillbaka i klubben.
– Det är väldigt, väldigt stor skillnad på satsningen nu jämfört med hur det var då. Det går inte att jämföra, säger hon.
På vilket sätt?
– Allt möjligt. Organisation och planering. Jag tycker att alltihop känns helt annorlunda. Sedan har Luleå Hockey alltid velat satsa på damhockey, de har haft ambitionerna. Men det har ju inte hänt någonting förrän nu.
Omberg poängterar dock att hon alltid har känt ett stort stöd från Luleå Hockey. När det var dags att välja hockeygymnasium såg klubben till att hon kunde stanna i Luleå och träna med killarna.
– Det betydde jättemycket för mig. Jag har alltid blivit bemött som vem som helst, som en i laget, som en av killarna. Det har aldrig varit några problem, säger hon.
Omberg menar att välviljan har funnits länge i klubben. Men att det kanske ofta handlat om snack snarare än verkstad.
– Lite så har det väl känts. Det känns inte riktigt som att det har funnits drivet från någon ledare inom damhockeyn som har kunnat styra upp det. Som Glader (tränare Fredrik) nu. Han har verkligen varit helt fantastisk och brinner för det här.
Nu har Luleå Hockey även bestämt sig för att kvotera in fler kvinnor i styrelsen. Just nu sitter Ann-Christin Viklund som ensam kvinna med sju herrar. Målet är att det nästa säsong ska vara tre kvinnor i styrelsen.
Curt Johansson opponerar sig dock mot ordet kvotering.
– När vi har diskuterat att vi borde få in fler kvinnor i styrelsen så har vi inte gjort det utifrån at man ska kvotera in. Vi har fokuserat på vad som är bäst för Luleå Hockey. Vi lever i ett samhälle där vi har 50 procent kvinnor och 50 procent män, självklart måste vi ta tillvara på all den kompetensen.
Han tror att fler kvinnor i styrelsen kommer höja nivån på många sätt.
– Det är klart att sitter man runt ett bord och det är en blandning av män och kvinnor så blir det en annorlunda diskussion.
Om jag tillåts vara fördomsfull tänker jag mig att styrelser i svenska hockeyklubbar kan vara lite gubbiga, lite bastuklubb. Har det varit så genom åren?
– Det är ju svårt för mig att säga, jag är ju part. Men vi har jobbat så hårt i den här styrelsen att vi aldrig har haft tid att bada bastu.
Luleå Hockeys mål är att bli mer välkomnande för alla. Klubben vill få en bredare publik och nedvärderande ord som ”kärring” ska bort.
– Man måste vara observant på hur man uttrycker sig, både på och utanför isen, säger Curt Johansson som gärna vill lyfta fram supporterföreningen LuleåFans som ett positivt exempel.
– De har haft en väldigt positiv utveckling se senaste åren, i sättet att uppträda, i val av vokabulär.
Har det blivit mer rumsrent?
– Ja, jag och många fler tycker det. Man kan väl säga att våra fans fångar den övriga publiken på ett helt annat sätt nu än tidigare. Men precis som vi får de, hela tiden, vara på vakt så att de håller stilen.
Herrlagets veteran 37-årige Jan Sandström, som snart gör sin 15:e säsong i klubben, säger att jargongen har förändrats en hel del sedan han kom till klubben.
– Jag tycker att vi har utvecklats precis som samhället, man har blivit mer upplyst. Folk är mer medvetna nu om vad som är okej och inte okej.
Som till exempel vilka ord man väljer att använda?
– Ja, precis. Och jag vet att Luleå jobbar aktivt med värderingar och värdegrundsarbete, framför allt på ungdomssidan. Hockeyn har ju alltid varit ganska machostämplad, det ska vara smutsigt på något sätt. Jämställdhet är ju egentligen något självklart och det är otroligt att det inte har hänt mer, vi har ändå levt ganska länge. Men det går åt rätt håll och jag tycker att vi alltid har haft bra värderingar i den här klubben.
Är det något ni har pratat mycket om genom åren?
– Det handlar nog mer om att vi har haft bra människor i och runt laget. Man vet att man alltid representerar klubben oavsett om man spelar match eller sitter ute och grillar.
Om du hör någon i laget säga ”jävla hora”. Säger du till då?
– Ja, absolut. Sådant är inte okej. Men jag har aldrig riktigt behövt ta tag i några sådana situationer.
Sandström passar på att hylla klubbens satsning på ett riksserielag.
– Fantastiskt kul med damsatsningen, svinbra. Det är skitkul att damhockeyn växer och det ska bli spännande att se vad de kan åstadkomma i vinter.