Det är engelska The Guardian som skriver om den massiva telefon- och internetövervakning som ryska myndigheter kommer att använda sig av under OS i Sotji. Det innebär att samtliga på plats under vinterspelen – aktiva, ledare, journalister – får räkna med att bli avlyssnade och spionerade på.
När NSD pratar med SOK:s presschef Björn Folin har han nyss hört om övervakningen och vill inte kommentera den i detalj, men han säger att det först och främst är ett problem för den internationella olympiska kommittén (IOK).
– Jag vet för lite om det, det är snarare en fråga för IOK att ta upp med ryssarna, säger Folin.
– Från deras sida kanske det finns ett behov att, ur terrorsynpunkt, avlyssna. Men vi har ju inga hemligheter som är intressant för någon att avlyssna, säger han.
Så spontant ser du det inte som något jättestort problem?
– Det är naturligtvis ett problem. Vi har ju en kultur där vi inte är övervakade. Hoppas vi, det vet vi ju inte så mycket om egentligen. Vi lever ju i den villfarelsen att vi inte är övervakade, det är så vi vill ha det. Men i första hand är det ett problem för IOK att ta upp med arrangörerna.
Kommer ni att informera de aktiva och ledare som är på plats i Sotji om hur de ska förhålla sig på till exempel internet?
– Nej, det vet jag inte. Det är alldeles för nytt. Vi kommer inte att lägga munkavel på de aktiva, de får uttala sig i vilka frågor de vill. Och det är klart sagt från IOK:s sida, de har fått försäkringar från arrangörerna att man kommer följa alla mänskliga rättigheter under OS, säger Björn Folin.