Här är nya superskidan – från Norrbotten

Att bara staka ett helt lopp blir vanligare och vanligare i skidvärlden. Nu finns en ren stakskida ute. Den är utvecklad i Norrbotten av en trio skidfantaster.

Ute på marknaden. Nina Lintzén med den nya stakskidan.

Ute på marknaden. Nina Lintzén med den nya stakskidan.

Foto: elpex

Luleå/Skidor2016-05-11 20:14

Nina Lintzén är både Luleås långloppsstjärna och snöforskare på universitetet. Hon funderade på vad hon skulle ha för skidor för att få ut max av sin skidåkning.

– Vi började diskutera det med Johan Öberg och han sa: ”Då får vi göra skidor som vi vill att de ska se ut”, säger Nina Lintzén.

Lintzén, hennes forskningskollega Andreas Almqvist och entreprenören Öberg i Öjebyn började fundera, prata, mäta vinklar och spann. I somras ville en finländsk fabrikör vara med och utveckla skidan.

Sedan gick det snabbt. Nu finns stakskidan ute på marknaden. Hemligheten är att det inte går att trampa ner spannet på den.

– På en vanlig skida är det gjort för att spannet ska gå ner. Det ska det inte göra på de här skidorna. Då kan man göra de styvare och jobba mer med att få glidzonerna att se ut som man vill ha dem, säger Lintzén.

Skidan visades upp vid Vasaloppet i år och den som finns ute nu är en förbättrad version.

– Jag har testat väldigt mycket själv. Vi gjorde några förändringar från de första skidorna till de andra. När jag har jämfört med tävlingsskidor hos andra märken är de riktigt bra. Både att vi har hittat skidor som går bra när det är kalla hårda spår och mjuka blöta spår.

Hur unik är skidan?

– Många tillverkare kommer med det här nu. Men de ser lite olika ut. Jag tror att vissa av de andra fabrikanterna kallar det stakskida, men de skiljer sig ändå inte så avsevärt från en konventionell klassisk skida ändå. Men det gör den här. Den är väldigt svår att få fäste på. Den är inte tänkt att du ska ha fäste på den, medan många av de andra fabrikanternas stakskidor är sådana som du ändå kan ha fäste på, säger Lintzén.

Johan Öberg vill inte prata om en revolution, men säger man har tagit fram en energisnål skida som funkar bra.

– Man får vara ödmjuk. Det finns mycket bra material ute på marknaden, men skidan håller otroligt hög klass. Jämfört med vad andra fabrikanter har står de sig bra, säger Öberg.

Det är en skida för elit eller elitmotionärer.

– Det är den målgruppen som vi har. De som kör Vasaloppet på 12 timmar orkar inte att åka med vår skida. Man måste ha en hyfsat hög nivå innan man klarar att staka Vasaloppet eller Dundret Runt. Det kräver rätt fysik, säger Öberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om