Ett par dagar har gått sedan Mattias Modig fick hålla säsongens första nolla mot Timrå borta.
Den var efterlängtad och mycket, mycket skön.
Modig måste helst producera nollor för att bli accepterad. Släpper han in ett par puckar för mycket blir det ramaskri.
Den här säsongen har 22-åringen fått ta emot enormt mycket kritik, både från fans och media. I bland är den berättigad och i bland överdriven.
Mattias Modig är Luleå Hockeys hackkyckling just nu.
- Det är tråkigt att det är så, men det är inte så mycket jag kan göra åt saken. Jag måste fokusera på mig själv och spela så bra hockey som möjligt. Vad som skrivs och sägs får man inte lyssna för mycket på, säger Modig till NSD.
Men det måste slita att bli så kritiserad?
- Jo, ena dagen är man Gud och andra dagen ett gatubarn, så är det. Men jag tror att det är jobbigare för mormor, farmor och morsan än vad det är för mig. Själv försöker jag hålla distans till det, man måste det i det här yrket, säger Modig.
Mattias Modig gjorde en drömsäsong i fjol då han var en av elitseriens bästa målvakter. Han fick ett stort genombrott och satt i somras säker på posten som Luleå Hockeys förstamålvakt 2009/10.
Men i slutet av augusti kom fingerskadan som höll honom borta från allt spel ett par veckor.
Då passade Anders Nilsson på att visa sina kvaliteter och plötsligt var Modig omsprungen.
- Det är klart att man alltid vill stå och jag tycker jag ger Anders (Nilsson) en bra kamp om målet hela tiden. Det känns som jag har utvecklats sedan i fjol, men det betyder ju inte alltid att siffrorna blir bättre, säger Modig som har en blygsam räddningsprocent på 88,51.
Grisspel passar målvakterna
Har du aldrig tvivlat på dig själv och din form?
- Nej, det kan jag inte säga. Jag har hela tiden vetat vad jag kan. Det är viktigt att vara trygg i sig själv.
Hur viktig var nollan mot Timrå?
- Det är klart att det var skönt att hålla nollan. Men det viktigaste var att vi vann. Så länge laget vinner spelar det ingen roll om man släpper in noll eller tre mål.
Stämmer det verkligen?
- Nja... Okej, visst är det skönare att hålla nollan.
Kändes Timråmatchen som en liten personlig revansch på alla kritiker?
- Nej, jag tänker inte så.
Men om du skulle storspela och fixa hem ett SM-guld framåt vårkanten, skulle du inte känna "där fick ni!"?
- Jo, det skulle vara helt underbart. Det är det vi jobbar för och förhoppningsvis kan det bli så. Men det är en lång väg dit.
Några av dina bästa matcher i år har kommit på bortaplan, känner du större press hemma i Coop?
- Nej, det vet jag inte. Det är i alla fall inget jag har tänkt på. Jag har alltid press på mig. Däremot brukar det vara ett annorlunda spel på bortaplan, vi grisar mer i egen zon. Det är oftast lite skönare för målvakterna.
I eftermiddag spelar Luleå säsongens fjärde derby mot Skellefteå. Två förluster och en oavgjord har det blivit hittills.
Mattias Modig har bänkats i samtliga matcher. Men i dag hoppas han kunna fixa den första segern.
- Det känns inspirerande med derbyn på hemmaplan. Det lär bli hög stämning och riktigt kul. Nog är det skillnad på att möta Skellefteå och Malmö. Men det är svåra matcher. Förrhoppningsvis har våra tränare några ess i rockärmen.
Du kanske är ett?
- Ja, kanske, kanske. Spelar vi som mot Timrå senast lär de få det tufft i alla fall. Då spelade vi ruggigt bra försvarsspel hela matchen, täckte skotten och låg på rätt sida. Självklart blir det lättare att stå i mål då.