Sporten har tidigare skrivit om Roger Sandberg, med rötterna i Råneå, som fungerat som scout för Sverige under VM. Bland annat har Sandberg, som spelat med både IFK Luleå och Piteå IF, haft ansvar för att scouta Sveriges motståndare Tyskland inför turneringen.

Men det har alltså funnits ännu en med anknytning till Norrbotten i Sveriges ledarstab. Christoffer Bernspång, som växte upp på Lerbäcken i Luleå och spelade med Luleå SK i ungdomsåren, har befunnit sig i hetluften under en månads tid.

– Det är svårt att greppa eller sätta ord på det, jag har befunnit mig i en bubbla, säger Bernspång, som under måndagskvällen är hemma i sin lägenhet i Stockholm och vilar upp sig.

Artikelbild

| Christoffer Bernspång har jobbat som matchanalytiker i elva stora internationella mästerskap.

Efter avslutad karriär ville Bernspångfortsätta med fotboll och 2012 gick flyttlasset ner till Stockholm för anställning på Sveriges fotbollförbund. Dessförinnan hade Bernspång även jobbat som videoanalytiker 2009 i allsvenska Hammarby IF.

Men väl på inne på fotbollförbundet tog karriären fart. Sedan Bernspång började 2012 har han hunnit med elva stora internationella mästerskap och jobbat med flera olika landslag.

Han har bland annat vunnit EM-guld med U21-landslaget 2015, varit med på EM, VM och OS med damlandslaget, tagit VM-brons med U17-landslaget 2013.

Och i vintras blev det klart att Christoffer Bernspång, som hellre kallar sin yrkesroll för matchanalytiker istället för videoanalytiker, chansen att ingå i Janne Anderssons A-landslag. Och som grädde på moset, förbereda de svenska spelarna inför VM i Ryssland.

Artikelbild

Kan du beskriva dina arbetsuppgifter?

– Min uppgift är att ta fram underlag och information om våra motståndare. Jag väljer tillsammans med någon av våra scouter vilka klipp som ska visas för Janne Andersson och Peter Wettergren (assisterande förbundskapten). Vad som väntar för utmaningar i respektive match, säger Bernspång, och fortsätter:

Artikelbild

– Sedan skalas mängden ner och bara de bästa och viktigaste klippen förmedlas till spelarna.

Under matchgenomgångarna med spelarna har Bernspång suttit och styrt datorn och jobbat med grafiker i klippen. Han har pausat, ritat och förmedlat viktiga ytor som måste stängas för motståndarna.

Artikelbild

Under själva matcherna har Bernspång suttit uppe på läktaren tillsammans med en annan scout och haft radiokontakt med ledarna på bänken.

Hur har en arbetsdag sett ut?

– Jag har suttit i ett rum 10-14 timmar varje dag och jobbat, så man är ganska trött nu. Men samtidigt nöjd, lycklig, stolt och otroligt tacksam att man fått uppleva det här, säger Bernspång.

Och att Sveriges framfart i VM, där man först vann gruppen och sedan slog ut Schweiz i åttondelsfinalen, skapat goda vibbar i Sverigelägret råder det ingen tvekan om.

– Ju längre turneringen pågick så kändes det nästan som att ingenting kan stoppa oss, att allt i slutändan ordnar sig eftersom vi är så jäkla starka som grupp, berättar Bernspång.

Vad har varit svårast under VM?

– Generellt sätt så har vi mött fem lag som varit ganska trogna sitt spelsätt, så på så sätt har det varit ganska tacksamt, säger Bernspång.

Något du är speciellt nöjd med?

– Det har varit olika utmaningar för varje motståndare, men förhoppningsvis har informationen hjälpt spelarna. Man försöker bidra med allt till gruppen för att vi ska nå framgång.

Vad gick snett mot England i kvartsfinalen?

– Den frågan fick Janne Andersson också direkt efter matchen. Men, det är ju inte Knäckebrödhult eller BK Badboll vi möter. Det är kvartsfinal i VM, med England på andra sidan, säger Bernspång, och tillägger:

– England är det tydligaste exemplet på att de var väl förberedda. De hade hittat några grejer hos oss som det strategiskt körde så ofta som möjligt, säger han.

Som exempel?

– Jag vill inte avslöja det och jag vill inte hänga ut någon. England gjorde ett gott jobb och deras ledarstab var absurt stor.

Nu går Bernspång på välförtjänt semester och det kan bli ett besök till Luleå, men först väntar en veckas avkoppling i franska Bordeaux.

Kan du summera den senaste månaden?

– Det har varit en ynnest att få vara en del av en grupp fantastiska människor, både spelare och ledare, säger han och fortsätter:

– Vi har verkligen något unikt i Sverige med sammanhållning och lagkänsla och visst har man drömt om att vi ska få till det och överprestera, och VM i fotboll är tveklöst det största som finns, säger Christoffer Bernspång, bördig från Luleå.