Femfaldiga svenska mästaren Luleå Basket har byggt om ordentligt efter kvartsfinalsortin mot Högsbo Basket i våras.

Mycket är nytt.

Högsbos coach Robin Sandberg har tagit över efter David Visscher och har gjort en rejäl omorganisation i spelartruppen. Bara Allis Nyström, Chioma Nnamaka och Felicia Ponturo finns kvar efter storstädningen.

Artikelbild

| Emma Karamovic kommer närmast från collegespel i USA.

Nio nya spelare har tillkommit och lirare som Josefin Vesterberg, Natisha Hiedeman, Santa Okockyte och Ivey Slaughter förväntas ta större roller när den klubben jagar framgång och sitt sjätte SM-guld i LBBK:s historia.

Men det finns andra som vill ta plats och speltid – exempelvis den Boråsfostrade forwarden Emma Karamovic.

Första chansen kommer under helgens träningsturnering i Ungern där Luleå Basket spelar tre matcher på lika många dagar mot ungerskt Eurocup-motstånd. Under fredagen ställs laget mot ­Atomerömu KSC Szekszard och sedan väntar UNI Györ ­Mely-ut på lördag samt ZTE NKK på söndag.

– Vi har väldigt många bra individer i gruppen. Det ska bli kul att se hur vi spelar tillsammans, säger Emma Karamovic som flyttade upp till Luleå för två veckor sedan.

Artikelbild

| Emma Karamovic, Luleå Basket.

– Våra spel är väldigt logiska och när vi lär känna varandra och får ihop allting kommer det att bli riktigt bra.

Karamovic väntas vara en av spelarna som konkurrerar om en plats i rotationen. Hon är värvad som forward och krigar om speltid på position tre och fyra. Hennes skytte har nämnts som en stark egenskap, men enligt henne själv har hon fler strängar på sin lyra.

– Jag gillar att skjuta. Men jag kan även "posta upp" och använda kroppen på bästa sätt. Jag är en spelare som vill bidra med energi, säger Karamovic som har lirat en del center på position fem under åren i USA.

Med sin längd på 184 centimeter tillhörde hon en av de längre spelarna i Southeastern University som tog sig hela vägen till final i National Championship i våras. En final som slutade med förlust.

– Vi hade många guarder och då fick jag använda min storlek mer. Helst är jag "small forward" på position tre. Men fyra funkar lika bra, säger Karamovic.

Hon är laddad och ser fram emot helgens turnering i ungerska Zalaegerszeg.

– Kul. Säsongen i USA tog slut redan i mars när vi tyvärr förlorade finalen (i National Championship). Nu är jag så sugen på att lira igen och känner att jag vill vara med och vinna (med Luleå) i år. Jag vill ha revansch för USA, säger Emma Karamovic.