Måndagens besked att Alexander Majorov skulle bli av med sitt SOK-stöd var ingen överraskning.

Det blev klart redan när han missade OS i Pyeongchang.

Och någon satsning mot Peking-OS 2022 finns inte på kartan.

Tvärtom har han länge gått och funderat på om det ska bli någon mer konståkning på elitnivå överhuvudtaget.

För Sporten avslöjar dock Majorov att han har tagit ett beslut.

Det blir ett sista år – med full satsning mot EM i Vitryssland i januari. Men på ett villkor. Att han lyckas knyta till sig fler sponsorer.

– Det är inga extrema summor som behövs, men om jag gör det ideellt kan jag inte sikta mot toppen. Idrotten måste vara prio ett och jobbet prio två. Jag kommer arbeta lite grand för att klara mig, säger Majorov.

Luleååkaren fyller 27 år i sommar och har deltagit på 1 OS, 7 VM och 7 EM. Som bäst har han en sjätteplats på Europamästerskapet 2012/2013. Fjolåret var dock en bra säsong där han slutade sjua på EM, tolva på VM och slog nytt personligt rekord med 237,79 poäng.

Och det är en pallplats på ett stort mästerskap som hägrar.

– Den här säsongen är det många i samma ålder som mig som lägger av. De flesta håller på tills de är 27-28 år, så det är större chans för mig att ta EM-medalj. Skulle jag göra det så vore det historiskt, det är mer än 100 år sedan någon från Sverige tog medalj. Det målet är möjligt att uppnå, säger Majorov.

Han har redan varit i kontakt med ett antal samarbetspartners och fått ett positivt svar – men fler krävs för att satsningen ska gå i hamn. Någon deadline har han inte satt, men eftersom säsongen drar igång i september och att det är under sommaren som grundarbetet utförs, så behövs några snabba svar.

Dessutom finns ingen is att åka på i Norrbotten så 26-åringen har fått flyga till St Petersburg för att hålla igång träningen. I sig en kostsam resa. Men motivationen är ändå på topp.

– Det var en extremt tuff säsong både fysiskt och mentalt och jag stressade upp mig rejält med alla krav som fanns. Men nu när jag haft tid att koppla av har lusten kommit tillbaka att prova på nya utmaningar. Men om jag kör en säsong till så blir det officiellt spikat att det är sista året.

Då går du all in på EM?

– Ja, och det är nästan bättre med EM än OS. Det ligger tidigare på året och är inte lika mycket krav på resultat. Så jag kan vara fräsch i kroppen och veta att jag får åka.