– Det känns ganska häftigt, sa svenske mästaren Niklas Mörtsell leende när guldhatten hade åkt på.

Innan lördagens dubbla finaltävlingar ledde han poängligan före säsongens stora förhandsfavorit, Håkan Johansson från Umeå. Men eftersom signaler kommit om att västerbottningen äntligen hade fått kläm på sin motorstarka PV och dessutom var minst sagt revanschsugen var utgången oviss. Till råga på allt råkade norrbottningen ut för det som bara inte får hända.

– Kort efter dagens första start gav torkarna upp och plötsligt såg jag ingenting, sa Mörtsell – som hann halka rätt långt bak i ledet innan han trotsade såväl Murphy som snömodden och körde upp sig till en hedrande fjärdeplats.

Artikelbild

| PÅ VÄG MOT SM-SEGER – med ärkekonkurrentens bil. Tommy Carlström, NMS Boden, visade mästartakterna i Kalix.

Samtidigt fick inte heller Umeåföraren till det på den mjuka banan – vilket innebar att det totala SM-guldet i praktiken ändå var säkrat innan dagens andra och sista deltävling.

– Nu måste jag bara hålla mig på banan, sa Mörtsell som till sist knep ännu en fjärdeplacering.

Dubbla delsegrar inför den jublande hemmapubliken tog förra helgens succénykomling, Andres Sandberg. I första vändan hade han den inhoppande rallycrosstjärnan Fredrik Tiger och klubbkompisen Niklas

Sandström närmast efter sig. Och i den andra: Umeåföraren Niklas Lundström och Kalixkollegan Sandström. Det räckte till det totala SM-silvret – före Håkan Johansson.

Artikelbild

| FRAMTIDSHOPP. Hela säsongen har Julia Lundkvist, Jokkmokks MS, och Åseletjejen Medelene Axberg kampats om junior-guldet. I Kalix blandade sig även Simon Tiger, Kalix MK, i leken.

– Men så klart grämer det ju att jag missade de första deltävlingarna. Nästa år ska jag se till att vara med från början, sa Sandberg.

Desto gladare var Mörtsell som har ett brons sedan fjolårets premiärsäsong.

Artikelbild

| PÅ VÄG MOT SM-SEGER – med ärkekonkurrentens bil. Tommy Carlström, NMS Boden, visade mästartakterna i Kalix.

Något firande?

– Jajamen. I kväll blir det Pommac och popcorn med åttaårige sonen, sa den nyblivne mästaren.

Artikelbild

| PÅ VÄG MOT SM-SEGER – med ärkekonkurrentens bil. Tommy Carlström, NMS Boden, visade mästartakterna i Kalix.

I kortnabbsklassen körde Tommy Carlström från Boden hem ännu ett SM-guld till länet, hans fjärde i ordningen . Ända var det efter förra helgen ovisst om han överhuvudtaget skulle kunna komma till start i finalen. Då rasade nämligen Bodenförarens motor – och några nya delar gick inte att få tag på. Men i krig, kärlek och isracing är det mesta tillåtet.

– Så då frågade jag fjolårets ärkekonkurrent Daniel Loggert om jag fick låna hans bil – och det fick jag, berättade Carlström tacksamt.

Artikelbild

| GLADA I HATTEN var Peter Bäck, Tommy Carlström och Niklas Mörtsell efter att ha kört hem ett RM-guld och två SM-guld till länet på isen i Kalix.

Med den visade han sedan mästarklass i Kalix genom att både köra till sig dubbla delsegrar och SM-guldet, före klubbkompisen Michael Janson. Efteråt var segraren mer än nöjd:

– Nu kan jag äntligen slappna av.

Artikelbild

| REVANSCH. Få trodde att Peter Bäck skulle komma tillbaka efter den allvarliga kraschen.

I parallellt körda Junior-SM gasade Julia Lundkvist, Jokkmokks MS, till sig det totala silvret efter Åseletjejen Medelene Axberg. De båda deltävlingarna i Kalix vanns dock av Simon Tiger, Kalix MK.