24-årige Emil Johnsson från Gällivare går från klarhet till klarhet. Under onsdagen sköt han hem karriärens första SM-guld när han vann helmatchen från 50 meter på ett mycket övertygande sätt.

Under torsdagen avgjordes liggandemästerskapet från 50 meter och där svarade han för en riktig skräll när han besegrade flera utpräglade liggspecialister.

– Otroligt, riktigt kul faktiskt. Här hade jag inte räknat med någonting faktiskt, säger han.

Under året har han förbättrat sig i samtliga discipliner men trots det hade han inte tron på att det skulle räcka hela vägen.

– Det är svårt att förklara varför det går så bra. Jag har formen men liggande brukar vara som ett råttbo, riktigt tätt, säger han.

Nytt för i år är att de 60 skotten där 10,9 är absolut centrum av tavlan. Emil Johnsson hade 617,5 efter grundomgången vilket placerade honom på andra plats inför finalen. I finalen startar alla från noll och där gick det minst lika bra.

– Det var en stormig final och det var flera som hade något sämre skott, säger han.

Men han höll ändå ihop det på ett fantastiskt sätt och till sist vann han med 2,3 poäng, vilket är en förhållandevis stor segermarginal. På de 20 liggskotten blev det 205,0 vilket är ett snitt på mellan 10,2-10,3.

– Mot slutet av finalen började jag hitta tillbaka till rytmen och började tajma bättre på vind och vimplar så det bet riktigt bra i mitten, säger han och fortsätter:

– Det är klart att man kan skjuta bättre men det var som sagt svåra förhållanden med mycket vind.

Dubbla SM-guld?

– Det var bättre än vad jag trodde. Helt sjukt. Nu är man bäst i båda grenarna. Det här var över förväntan.