Lagbygget börjar komma på plats mer och mer för BC Luleå. Under fredagseftermiddagen meddelande man att Alex Wesbys ersättare är klar: Nämligen den amerikanske guarden Quinton Upshur.

Ja, precis. Samma Upshur som NSD tidigare i veckan kunde avslöja att Luleåklubben förhandlade med.

23-åringen kommer från sommar full av träning på hög nivå. Han har bland annat tränat med Miami Heat och deltagit i NBA Summer League där han spelade för Toronto Raptors.

Det blev inte särskilt mycket speltid – men BC Luleås nye stjärna lärde sig ändå en värdefull läxa: Ha självförtroende i allt du gör.

– Jag lärde mig att man verkligen alltid måste ha självförtroende. När du får en möjlighet så måste du utnyttja den. Jag såg spelare som kanske inte fick så mycket speltid komma in när deras namn ropades upp och spela riktigt hårt. Jag förstod att man måste omfamna chansen som ges, säger Quinton Upshur.

Upshur gick på college på Northern Arizona University. Där var han en av lagets bärande spelare och fick därför träna med NBA-laget Phoenix Suns efter sitt sista år som skolelev.

Sedan gick flyttlasset till Portugal och Lusitania – och faktum är att det inte var långt ifrån att han stannade kvar där.

– Jag övervägde det men efter Summer League så pratade jag med min agent som sa att ett av Sveriges bästa lag var intresserat. Jag tyckte det lät intressant och turligt nog kom ett kontraktsförslag som jag gillade väldigt mycket, säger Upshur.

Men det fanns mer intresse för den 196 centimeter långe guarden. Bland annat från Giorgio Tesi Group Pistoia från den italienska högstaligan och även lag från tyska BBL.

– Jag var väldigt, väldigt nära att skriva på. Men lagen på den nivån vill ofta gå efter erfarenhet och jag förstod det. Därför är jag så tacksam att ett topplag som BC Luleå vill ge mig chansen. Att coach Peter kunde förbise min erfarenhet och ålder och bara se vem jag är som basketspelare, säger han.

När Quinton Upshur ska beskriva vad han kommer bidra med till BC Luleå är han klar och tydlig: Atletism och poänggörande – på flera olika sätt.

– Jag är en atletisk vinge som kan göra poäng inside och outside. Jag bidrar också med en mångsidig defensiv och kan försvara flera olika positioner. Jag jobbar hårt och är en bra lagkamrat också.