Den 34-årige landslagsmannens eventuella basketframtid i Luleå har varit en följetong hela sommaren men nu kan NSD avslöja att ett beslut är fattat: Baeringsson kommer inte spela i BC Luleå.

– Det ser inte ut att bli så, säger han.

Varför?

– Det är lite olika saker – bland annat en del saker i kontraktet, förstås. Samtidigt några familjegrejer som också spelat in, säger han.

Hur känner du kring det?

– Lite tråkigt. Jag har varit sex år i Sverige och trivts fantastiskt bra. Jag kommer sakna det.

Mycket pekar mot att Baeringsson kommer spela i sitt hemland Island kommande säsong. Där görs en jättesatsning på inhemska spelare och nyligen skrev en av landets mest meriterade spelare någonsin – Jon Stefansson – på för topplaget KR Reykjavik.

– Det är spännande saker som händer här, säger Baeringsson utan att avslöja vilken isländsk klubb han förhandlar med.

– Nej, det är hemligt just nu.

Borås i den svenska basketligan har nämnts i samband med ditt namn?

– Jag har inte pratat med dem.

Peter Öqvist, tränare i BC Luleå:

– Självklart hade Hlynur varit en stabil värvning, han har varit en ledande spelare på sin position under många år. Men nu tittar vi framåt och kommer hitta ett fullgott alternativ.

När då?

– Det är fortfarande så att man tjänar på att ha is i magen och inte ta något panikbeslut. Det är nu spelarna börjar ligga rätt pris. Men vi drar inget i långbänk och det vore bra att den nye spelaren på plats till vår cup på hemmaplan 16-18 september.