Anledningen till att förra helgens tävlingar i Överkalix fick ställas in var det varma vädret och den blöta banan. Läget inför lördagens och söndagens SM-tävlingar i Morjärv ser ljusare ut.

– Förhållandena är optimala: slät, torr is, lagom höga karmar, inga uppfrysningar och bra bredd på banorna. Antagligen hade Överkalix också kunnat köra nu. Senaste veckans kyliga nätter har varit positiva, säger Hans Rönnlund

Startfältet beskrivs som betydligt hetare. Inte minst i vassaste långnabbsklassen där bland annat tidigare VM-föraren i rally och topp fem i världen, Thomas Rådström, finns med. Liksom 17-faldige (!) is SM-mästaren Håkan Johansson och fjolårets vinnare Niklas Sandström, Kalix MK.

– Men även i de andra klasserna är det ett betydligt större och bättre deltagande än på många år, säger Hans Rönnlund.

För att förarna ska få så många tävlingar som möjligt i ryggen körs dubbla tävlingar båda dagarna i Morjärv. Någon flytt av de inställda isracingtävlingarna i Överkalix är däremot inte aktuellt på grund av det tighta motorschemat. Sista isracingtävlingarna blir i stället vid SM-finalen i Kalix lördag nästa vecka.

Kan man vara säker på att vädret inte ställer till det igen i Morjärv?

Hans Rönnlund:

– Jodå, det kan man. Det som möjligen kan hända är att det blir snörök om det blir väldigt kallt. Men vi har beställt sol och vårvärme så publiken ska trivas…