Det började med en straffseger mot rivalen Kiruna IF i premiären. Och därefter har det bara rullat på för Kiruna AIF.

Nykomlingen har vunnit samtliga fyra matcher i hockeyettan, de tre senaste under ordinarie tid.

Vad beror framgångarna på? Sporten frågade Raimo Pesämaa, som är sportansvarig i Kiruna AIF.

Artikelbild

– Det är en bekräftelse på styrkan i vår trupp och kollektivet, på att vi har fått ihop laget på ett bra sätt, säger han.

Han tillägger också att AIF "var väldigt noggranna" när de skulle sätta ihop sitt nya lag.

– Framförallt var vi noggranna med vilka positioner vi behövde fylla och vilka karaktärer och spelartyper vi ville ha in. Det gjorde att vi fick ett starkt lagbygge. Vi har inte haft fokus på att hitta de här riktiga spetsspelarna utan att hitta rätt person till laget och rätt position.

Är du förvånad över er start?
Artikelbild

– Nej, jag skulle inte säga att jag är förvånad. Men man kan inte ta det för givet. Grabbarna har fått kämpa sig till det här.

Vad har ni för målsättning inom laget?

– I år har vi en tydlig målsättning. Det är en etableringsperiod. Vi ska bli en trygg division 1-förening, vi ska undvika negativt kval. Det gäller både för truppen och spelarna på isen, men också för föreningen. VI siktar långsiktigt. Om några år framåt ska vi bli starkare, både som förening och även laget på isen.

Hur långt fram tittar ni?

– Oändligt. Vi är här för att vara kvar under många år. Men sett till det sportsliga perspektivet har vi en treårsplan som vi jobbar efter. Vi uppdaterar den varje år utifrån vilka förutsättningar vi har och vad vi vill satsa på.

Och var är ni om tre år?

– Då kommer vi kriga om en plats i allsvenskan. Det kommer vi absolut att göra. Om vi lyckas hela vägen vet jag inte. Vi har ingen uttalad målsättning att vara i allsvenskan då, men vi har en målsättning om att vara ett topplag i hockeyettan och slåss om det.

Sportansvarige Raimo Pesämaa säger också:

– Vi kanske är tunnare på pappret än de flesta lagen i hockeyettan, men vi har duktiga individer. Tillsammans är vi starka som lag.

Kiruna AIF har fyra spelare bland de tio främsta i poängligan. Det handlar om Daniel Taavo som gjort sex poäng på fyra matcher och Jacob Hansson, Marcus Runnkvist och Viktor Mikko som samtliga gjort fem poäng.