Sportskytten Emil Johnsson från Gällivare tävlar i gevär 50 meter och han överraskade stort i somras när han satte redan klara VM-skyttar på plats under SM i Västerås.

Han återvände hem till Norrbotten med två individuella SM-guld och den här säsongen är extra viktig och han förklarar varför:

– I år går EM och det är också under det här året som biljetterna till OS delas ut.

Artikelbild

| OS I SIKTE. Sportskytten Emil Johnsson från Gällivare har inlett säsongen på bästa sätt.

Vägen till de olympiska spelen är ändå lång men hans målsättning är tydlig; den handlar om att ta en plats i landslaget.

– Det hade varit stort att få representera Sverige i någon form, även om det bara är i en världscuptävling, säger han.

I helgen arrangerades en träningstävling i Luleå och de dryga 20 mil som det är från Gällivare och ned till kusten är ändå ingenting mot de resor som väntar. Nu till helgen tävlar han i Dortmund i Tyskland och under våren och sommaren väntar en rad olika tävlingar ute i Europa.

I fjol satte han personbästa med 1168 poäng på helmatchen och helgens resultat i Arcushallen var också ett kvitto på att han är på rätt väg. Där landade han på 1162 efter en rasande fin 40-skottsserie i knästående.

– Nu blev det 394 där och det är faktiskt den högsta poäng som jag skjutit i knä och det känns jäkligt skoj, säger han.

Helgen innan pangade han in 1160 på en tävling i Eskilstuna.

– Jag vill upp på 1170-nivån och målsättningen är väl att få en sån jämnhet att jag snittar runt 1160, säger han.

Inför den här säsongen skulle träningsgrupperna i förbundet göras om och det var tal om att han skulle få en plats i den så kallade toppgruppen.

– Jag har ju gjort resultat som jag tycker borde räcka men jag har inte hört någonting från förbundet än. Men jag kan bara kämpa på och göra så många bra resultat som möjligt, säger han.