Den 24-årige guarden startade sin resa från Atlanta under torsdagen och landade på Luleå Airport under fredagen.

– Jag är glad över att vara här och ser fram emot att få träffa spelarna och tränarna och köra igång och vinna lite matcher, säger Earvin Morris.

Amerikanen har visat att han kan producera poäng i några av de bättre ligorna i Europa och har spelat i länder som Libanon, Ryssland, Grekland och Polen. Tiden i laget TBV Start Lublin i den polska högstaligan gick dock inte som det var tänkt och i november kom han och klubben överens om att bryta kontraktet. Sedan dess har han varit kontraktslös innan skrev på för BC Luleå.

Artikelbild

| Earvin Morris kommer att spela i tröjnumret 23. "Jag har haft nummer 23 sedan jag var fem år gammal. Kobe Bryant är en stor idol för mig och han hade nummer 22. Hans idol var Michael Jordan som hade nummer 23. Han är den bästa någonsin så det är en stor inspirationskälla för mig och jag hoppas att jag kan nå samma status som honom", säger han och skrattar.

– Situationen var inte så bra som jag hade hoppats och jag fick inte spela så mycket som jag hade önskat. Vi hade pratat om något helt annat innan jag kom dit men det är sådant som händer.

– Nu är jag här och jag har kommit hit för att lyfta laget genom att vara aggressiv i alla aspekter av spelet. Jag är en lagspelare och vinna är det viktigaste för mig så jag är definitivt här för att vinna guld.

Hemma i USA och Atlanta bor hans fästmö och ettårige son. Även om det rent sportsligt inte gick som det var tänkt fick han chansen att spendera värdefull tid med sin familj, något som inte hade varit möjligt om han spelat klart säsongen i Polen.

– Något som verkade dåligt vid första anblicken visade sig vara en välsignelse. Jag fick spendera tid med min familj och hjälpa dem med flytten till Atlanta där min fästmö fått ett nytt jobb. Hade jag inte varit där då så hade hon fått flytta med vår son på egen hand och det hade inte känts bra.

Artikelbild

| Amerikanen har tvingats lämna sin familj hemma i USA. "Det är definitivt väldigt tufft".

Hur tufft är det att lämna familjen hemma i USA?

– Det är definitivt väldigt tufft men det är en del av jobbet och min fästmö har full förståelse för det. Jag älskar att spela basket och spelar för min familj så jag ser fram emot att få komma igång och vinna matcher med Luleå.

Artikelbild

| Trots utebliven lön valde han att spela klart säsongen i Grekland. "Det var helt galet", säger han.

– Min son och familj har definitivt blivit en motivationsfaktor för mig. Det är de personerna som jag vill göra stolt och nu får de se mig göra det jag gör bäst. Även om de inte kan vara fysiskt på plats hela tiden så tittar de alltid när jag spelar och vill att det ska gå bra för mig, så jag är fruktansvärd glad över att ha deras stöd.

Han ser fram emot en nystart i Luleå då det varit en hel del turbulens i några av de tidigare klubbarna han spelat i. Framförallt i Grekland där klubben slutade betala ut spelarnas löner mitt under säsongen. Trots strulet spelade Morris klart säsongen och snittade hela 17,5 poäng i bottenlaget Aries Trikalla BC.

– Det var helt galet. Vid den tidpunkten gick laget inte bra och de hade problem med ekonomin och klubbordföranden så spelare lämnade laget mitt under säsongen. Det var en kaosartad situation men jag kämpade mig igenom det och i slutändan fick jag visa att jag kunde mäta mig med riktigt bra spelare så det blev ändå en positiv upplevelse för mig.

Hade du själv några problem med lönen där?

– Jag hade en del problem men jag är en lagspelare och har jag sagt att jag ska göra något så slutför jag det och gör mitt bästa oavsett vad som händer. Det är bara en sådan person som jag är.

– När du inte får din lön så blir det problem och då kommer vi tillbaka till familjedelen. Jag måste kunna ta hand om min familj men eftersom jag älskar att spela basket går jag alltid ut och spelar så bra jag bara kan. Jag ser fram emot att få lägga allt det där bakom mig och nu ser jag fram emot en bättre tid här i Luleå. Jag har inte hört ett ont ord om klubben med de jag pratat med utan bara positiva saker så det var definitivt en av anledningarna till att jag kände mig trygg i att komma hit och spela.