22-åringens OS-guld i Sydkorea, hennes leende och uppriktiga glädje gick rakt in i svenska folkets hjärtan. Få pratade om skidskyttarna inför OS – många har dem som starkaste minne efteråt.

– Man har ju förstått det efteråt. Folk har ju berättat för en hur det var under den tiden hemma och att det var väldigt speciellt, säger Öberg.

– Det är egentligen det man vill göra med sitt idrottande. Att kunna beröra. Jag har själv när jag var liten kollat på idrott och tyckt att det varit superhäftigt… och levt mig in och känt att jag vill också vill göra det där. Och om jag nu kan vara den som gör det där för någon annan, det känns jättehäftigt.

Hon berättar att hon under sina ungdomsår sett upp till såväl Helena Ekholm, Carolina Klüft och Charlotte Kalla. Och att hon nu själv blivit en som de yngre ser upp till är stort.

– Det är det roligaste, när det är barn som har sett en och ser upp till en, det är jättehäftigt.

Det blev en snackis när Öberg, som tog OS-guld i distans och ledde Sverige till ett silver i OS-stafetten, inte fanns bland kandidaterna för årets kvinnliga idrottare. Men hon finns garanterat med i diskussionerna kring Svenska Dagbladets bragdguld som delas ut på onsdag.

– Det är superhäftigt, att jag kanske är en av kandidaterna. Alla sådana här större priser är superhäftiga och det är sådant som jag har kollat på och sett upp till de som fått dem när jag var liten. Så bara att vara i spekulationerna känns jättehäftigt.

Och att det var en bragd, det håller Hanna Öbergs landslagskamrater med om.

– Att ta första pallplatsen på OS och göra det med fyra nollor, det är helt respektlöst. Det är en bragd, helt klart, säger Peppe Femling.

– Den tävlingen hon gjorde var den bästa åkningen hon någonsin hade gjort, det bästa skyttet hon någonsin hade gjort och att få ihop det till ett OS-guld – i mina ögon är det en bragd, säger Mona Brorsson.

Vid sidan av Öberg snackas det även om stavhopparen Armand Duplantis, som vann EM-guld med svenska rekordet på 6,05 meter i Berlin i somras.

– Han är en megatalang verkligen, det var också jättehäftigt. Han är verkligen jätteduktig, säger Hanna Öberg som såg tävlingen på tv. (TT)