Det såg dock länge ut som att Hanna Öberg skulle infria alla förväntningar under masstarts-SM i Idre.

Inför fjärde och sista skyttet hade OS-vinnaren guldläge. Men Piteåstjärnan drog på sig tre straffrundor i dimman och regnet och missade medalj.

Segern gick i stället till regerande mästaren Emma Nilsson som vann med 19,7 sekunders marginal till tvåan Ingela Andersson från Arvidsjaur. K4-åkaren stod för en stark avslutning i det smöriga, sockriga och svåråkta skidspåret och spurtade ifrån Johanna Skottheim och landslagsåkaren Elisabeth Högberg i slutet.

– Kul, det känns riktigt skönt. Det är mycket press, som man satt på sig själv, som släppte. Det här ger mig en trygghet, säger Ingela Andersson till Sporten.

23,5 sekunder bakom 27-åringen korsade Öberg mållinjen som femma. Lite mer än två minuter senare korsade lillasyster Elvira Öberg linjen som nia och ytterligare tre minuter senare, 5.36,8 bakom vinnaren Emma Nilsson åkte Piteås Anna Magnusson i mål som 18:e åkare.

Andersson, som tidigare i karriären har tillhört A-landslaget, var nöjd med att ha besegrat större delen av landslagstruppen.

– Jag har känt mig riktigt stark (under försäsongen). Formen är inte på topp – men ändå lyckas jag prestera så här pass bra, säger hon.

– Jag vet att jag behöver åka bra för att nå dit igen (till landslaget och ut i världscupen). Det är alltid skönt när man lyckas, men i övrigt är uttagningar inget jag funderar över just nu. Men det skadar inte att åka bra (skratt).

I 19 IF:s Amanda Lundström slutade på 13:e plats och klubbkamraten Annaclara Forss slutade 26:a i loppet.

Under söndagen väntar nya tävlingar i Idre. Då väntar sprint, som inte ingår i SM-programmet.