Totalt var det 313 skidåkare som kom till start. En av dem var Magdalena Pajala som även vann damklassen på 40 kilometer i överlägsen stil med ungefär 50 sekunders marginal till tvåan.

– Det kändes lite som ett äventyr, jag har aldrig åkt såhär långt tidigare. Det var en spännande utmaning att ta sig an, tre mil är det längsta som jag åkt tidigare, säger Magdalena Pajala och fortsätter:

– Så jag visst inte riktigt vad jag skulle förvänta mig eller hur det skulle kännas.

Hade du någon speciell taktik?

– Jag tänkte att man får ta allt eftersom, men ändå hålla ett jämt och hårt tempo hela distansen.

Pajala fortsätter:

– Utmaningen var att hitta en bra utgångsfart för att kunna orka hela vägen.

Magdalena Pajala höll ledningen från start till mål, och förutom förstaplatsen tilldelades hon även samtliga spurtpriser:

– Jag är jättenöjd, det är bara drygt ett år sedan jag blev mamma. Det har varit en process att ta sig tillbaka, man får ta steg för steg. Jag tycker att kroppen hela tiden har känts bättre och bättre och jag kände idag att jag hade rätt fokus, bra skidor och bra med energi.

Kronanloppet är även Vasaloppsseedande för Tjejvasan och Vasaloppet.

Om Pajala kommer till start i Vasaloppet är dock oklart i dagsläget.

– Nej, jag tror inte jag kommer åka det. I så fall Tjejvasan som jag är lite nyfiken på, men vi får se hur det passar framöver med tävlingarna.

Jesper Pettersson som placerade sig på en tredjeplats blev bästa norrbottning i herrklassen på 40 kilometer, som vanns av Erik Silfver från IFK Umeå.