Det är inte alltid som gammal är äldst. Fråga bara 26-åriga Alexandra Karlsson och sambon Andreas Sandberg, 28, som bor i Sundom, tävlar för Kalix MK och till vardags jobbar i Luleå. I helgen tog Andreas två SM-delsegrar i vassaste långnabbsklassen, medan Alexandra

knep ett brons i riksmästerskapet i rally- och rallykrossklassen (som gick av stapeln samtidigt som SM:et ). Och detta trots att ingen av dem någonsin tidigare tävlat på is.

– Det får man förstås vara nöjd med, sa en leende Alexandra Karlsson.

Några dunungar i motorsammanhang är de båda emellertid inte. Tvärtom har Alexandra tävlat i folkrace och rallycross i många år, medan Andreas har en bakgrund inom rallycrossen. Det var för övrigt så de träffades för ett tiotal år sedan.

– Det var på en rallycrosstävling där Andreas tävlade, berättar Alexandra Karlsson.

Numera har de inte bara motorintresset tillsammans, utan även lilla dottern Tuva, 2 år. Skruvandet hjälps de också åt med.

– Kul att ha någonting gemensamt. En fördel i tävlingssammanhang är dessutom att Alexandras klass i regel körs före min. Så då kan hon ju berätta om det är något särskilt med banan, säger Andreas Sandberg som i och med söndagens två segrar och en tredjeplats under lördagen leder hela långnabbsklassen i SM.

Under helgen imponerade han genom storstilade uppkörningar i den täta snöröken. Liksom Alexandra.

Finns det då någon nackdel med att bägge tävlar?

Alexandra Karlsson funderar:

– Det ska vara att det kan vara lite nervöst att se på när den andra tävlar.