Riclard Johansson från Morjärv är en av Sveriges och Europas bästa skyttar när det handlar om running target. Vid fjolårets VM i Granada i Spanien tog han bland annat ett VM-silver i 50 meter regelbundna lopp. Sedan blev det också ett VM-guld och ett VM-brons i lagtävlingarna.

Det här året var tanken att han skulle satsa mot EM som går i Slovenien i slutet av juli men så blir det nu inte.

– Jag är inte uttagen, säger han.

Han missade den första kvaltävlingen i Hyltebruk och också en större uttagningstävling i Tjeckien.

– För att man ska vara med i landslaget måste man vara på alla kvaltävlingar och också åka på några större tävlingar, säger han.

Tävlingen i Tjeckien med den yrkesförarutbildning som han går och hade han varit borta fyra dagar i Tjeckien för att tävla så hade han inte blivit godkänd i utbildningen.

– Det var synd men jag kunde inte äventyra min utbildning så tyvärr fick det bli såhär då, säger han.

Nu till helgen går SM i Västerås men Johansson har valt att tacka nej.

Han har helt enkelt inte råd att åka dit.

– En resa dit med boende och allt handlar om cirka 5 000 kronor och det är mycket pengar i den situation som jag är i nu, säger han.

Det här ser alltså ut att bli en mellansäsong för 25-åringen från Morjärv.

– I och med att jag inte är uttagen till EM blir det lite så. Jag kommer att satsa ännu mer till vinterns tiometerssäsong.

Vad blir nästa stora mål?

– VM går ju i Tyskland sommaren 2016. Målet är att vara där och skjuta och försöka göra ett lika bra VM som i Granada i fjol.

Något mer?

– Ja, jag höll ju på att glömma EM 10 meter som går i Ungern i slutet av februari. Det kommer jag också att satsa stenhårt på.