Den 26-årige BC Luleå-spelaren ryggproblem har varit en lång följetong under flera år och efter den förra säsongen, då problemen eskalerade, togs beslutet att något radikalt måste göras.

Första beskedet var att Christopher Ryan skulle diskbråckopereras.

Sedan bestämdes att det bara var rehabiliteringsträning som gällde.

Men för någon vecka sedan besökte Ryan en ryggspecialist i Stockholm för att få ett sista utlåtande och nu har svaret kommit: Han ska opereras.

– Det är inte bestämt när operationen ska göras men det blir någon gång efter årsskiftet, säger BC Luleås ortoped Tomas Isaksson.

Operationsbeskedet innebär att Ryan missar hela ligasäsongen vilket i sig är ett dråpslag men å andra sidan kan hans basketkarriär räddas om operationen lyckas fullt ut.

– Christopher är jätteglad att han får göra det här. Det här hans sista chans att rädda karriären och bli helt återställd. Han kan inte fortsätta spela med de ryggproblem han har, det går inte längre, säger Isaksson.

Hur stor är chansen att Ryan blir helt återställd?

– Det handlar om en stor operation – så är det. Jag vill vara försiktig och inte säga någon procentsiffra. Men det finns ett hopp och det finns flera exempel flera på idrottare som blir helt bra och kunnat fortsätta sina idrottskarriärer. Men det finns också de som inte blivit helt återställda – till exempel Robin Jonsson i Luleå Hockey.