Han har vuxit upp på Matojärvigatan bara ett dragskott från Matojärvi idrottsplats – och att den anrika isladan har stor betydelse för Börje Salming råder det inga tvivel om.

Den väcker känslor.

– Det är allting. Det var där man bodde när man var ung, ända till jag var 17 och flyttade. Sen har man bott ett stenkast därifrån så det var där man var med kompisarna. Sen på träningar och kvällarna, men man spelade också landhockey och alla andra sporter där, säger Börje Salming, som brukar passa på att göra ett besök i hallen när han är hemma i barndomshemmet:

– När jag är hos mamma brukar jag alltid ta promenader och gå in där och titta ibland.

När han den här gången kommer till Kiruna är Matojärvi dukad för fest. På lördag ska Börje Salming hyllas av moderklubben Kiruna AIF.

Då ska också flaggan som tidigare har suttit i klassiska Maple Leaf Garden hissas upp i taket.

Legendaren har viss koll på hur hyllningen kommer att gå till – men vissa delar blir en överraskning.

– Jag vet lite grann. Det kommer bli bra och en liten surprise också. Delegationen från Kanada kommer med bannern. Så jag vet att de ska vara här, jag var nyss i Kanada och har pratat med dem. Det ska bli jävligt roligt, säger Börje Salming och tillägger:

– Bannern kommer hem, kan man säga. Var allting startade. Det tycker jag är väldigt roligt – och roligt för Kiruna också. De får något tillbaka för vad Kiruna AIF och Matojärvi idrottsplats har gjort.

"Det är hur stort som helst"

Som 17-åring lämnade han gruvstaden och Kiruna AIF för spel i Brynäs. Sen tog karriären honom vidare till 16 säsonger i Toronto Maple Leafs och en i Detroit Red Wings, innan han avslutade med spel i AIK.

1 148 NHL-matcher, den stående ovationen i Canada Cup 1976, tröjan i taket i Air Canada Center, staty utanför Torontos hemmaarena och invald i Hockey Hall of Fame.

Det är ett urval av vad Börje Salming har fått vara med om sen han lämnade Kiruna.

När han nu återvänder vill han inte ge sig på och rangordna allt han har upplevt.

– Jag tror det är svårt att värdera. Jag har staty där borta och det är hur stort som helst och man fattar inte själv vad som händer. Likadant nu i Kiruna. Allting är jättestort och roligt att få göra. Borta i Kanada gör de såna här grejer, som till exempel med den nya bannern och att ingen får använda numret, för mig och min familj men också för alla runt omkring. För alla fans och alla som bor i Toronto, säger Börje Salming och fortsätter:

– Det är stort av dem som de gör, speciellt är det stort att de kommer till Kiruna med bannern. Bannern är det ju ett otroligt stort värde i och de hade kunnat sålt den eller gett bort den till något annat. Men ändå kommer de ända från Kanada och hit och gör det här. Då vet de också hur stort och betydelsefullt det är att göra det och se till att den kommer tillbaka till var alltihop startade. Det är lika värdefullt för mig också, det går inte att värdesätta hur stort det är. Det ska bli jätteroligt.

"Kommer att ha mamma på isen"

Sen tillägger han:

– Jag kommer att ha mamma på isen och brorsan kommer vara där, vi vet att det är stort så det här är roligt. Sen tror jag det kommer vara många gamla AIF:are där, så det ska bli jättekul att få träffa dem också. Man har inte sett dem på länge. Det blir jättespännande.

Förresten, har du sett nån Kiruna AIF-match sedan de startade upp igen?

– Jag har inte gjort det, jag har inte varit uppe något. Jag var på väg till öppningsmatchen men jag hade inte planerat in det, så det gick inte.

Det blir två smällar i en nu då.

– Ja, det blir första matchen på bra länge.

Om du får välja nån annan spelare i Kiruna AIF, vem hade du hyllat först?

– Det där är svårt att säga. Jag menar, vi har (Lennart) "Klimpen" Häggroth och (Eilert) "Garvis" Määttä som har visat vägen. Såna killar. De har gjort hur stort som helst, de har vunnit VM, säger Salming och fortsätter:

– Det går inte att värdera, man kan inte bara ta ut nån. Tittar man tillbaka är det "Garvis" och "Klimpen", vad de gjorde om man ser till den äldre generationen. De har gjort det fantastiskt.