Efter 30 raka segrar förra säsongen tog Kiruna AIF steget upp Hockeyettan och därmed stod det klart att det första Kirunaderbyt på 30 år i seriespel skulle spelas. Nu är matchen här och på måndag släpps i pucken i det prestigefyllda mötet mellan Kiruna AIF och Kiruna IF. Börje Salming spelade i slutet av sextiotalet för Kiruna AIF och berättar att det var strongt av klubben att åter ta sig upp i Hockeyettan.

– Det är ju jävligt starkt att ta sig upp i ettan. Det måste jag ge dem en eloge för, säger Salming.

Hur följer du laget idag?

Artikelbild

| Kiruna AIF gick upp till Hockeyettan efter avancemanget förra säsongen.

– Jag har väl läst lite grann mellan raderna på några appar som jag har. Jag har väl ingen koll på grabbarna men jag har sett dem spela. Men jag inte riktigt koll på dem men jag vet att de är slagkraftiga och kommer göra sig bra i ettan.

När Börje Salming växte upp var ännu inte Kiruna IF bildade utan då var just Kiruna AIF och IFK Kiruna stadens två stora lag. Rivaliteten mellan lagen har alltid varit påtaglig berättar han.

– Det var ju alltid krig, definitivt när det var derbyn. Både när man var liten och var där och tittade och likadant när jag fick spela själv, de två åren innan jag åkte över. Det var riktigt kul att vara där, berättar han.

Hur var matcherna att spela?

Artikelbild

| Kiruna IF slutade åtta förra säsongen och missade därmed spel i Allettan.

– När det är en sådan liten stad spelar sådana derbyn stor roll. Om man förlorade så gick hela världen under och då ville man göra allt för att vinna, så var det ju.

På måndag 17 september klockan 19:00 släpps pucken i vad som är Sveriges enda stadsderby i de tre högsta hockeydivisionerna. Salming tror på sitt gamla lag som han representerade för ungefär 50 år sedan.

– Det är svårt för mig att säga men AIF är duktiga så jag tror på dem.

Hur tror du säsongen i stort kommer gå?

– Det blir nog tufft eftersom det är en helt annan nivå som de har kommit till. Jag tror att de kommer ta någon skalp här och där. Det gör de säkert, då kan de klara sig kvar.

Kommer du upp till Kiruna och tittar på någon match i vinter?

– Jag kommer nog upp någon gång i vinter. Jag var upp fyra gånger i somras då min mamma är kvar där och definitivt kommer vi upp. Skulle det då passa in med en match vore det absolut kul att kolla.