Redan förra veckan kunde Sporten avslöja att den NHL-meriterade centern Joey Hishon var klar för Luleå Hockey och att han hade skrivit på ett ettårskontrakt med klubben. Under onsdagen offentliggjorde också Luleå det hela.

Sent på onsdagskvällen fick Sporten en pratstund med den kanadensiska centern som gjort 13 NHL-matcher och förra säsongen spelade i KHL med Jokerit.

– Förra säsongen var ingen lyckad säsong för mig personligen. Luleå ringde mig och erbjöd mig ett erbjudande. Det lät som att de ville att jag skulle vara en toppspelare. Det var den möjligheten jag hoppas på att få. Jag ville få ordning på karriären igen, säger Hishon.

Så det fanns ingen tvekan alls?

– Jag tog några dagar där jag pratade med olika personer som kände till staden och laget. Efter att jag hade pratat med dem var jag säker. Då blev jag sugen på att flytta.

En av de personerna som Joey Hishon pratade med är den förre Luleå Hockey-stjärnan Cam Abbott.

– Min mamma känner en kompis till Cam. Jag fick hans telefonnummer och vi började prata. Han känns som en härlig kille och jag är tacksam för alla tips han kom med. Han sa att han verkligen njöt av sin tid i Luleå. Han sa också att fansen är underbara och att staden är bra. Det var allt. Men det betydde mycket för mig att han var så positiv.

Fansen här känner till Cam Abbott, men kanske har sämre koll på dig. Vad för typ av spelare är du?

– Jag är en skicklig forward som har offensiv talang. Jag försöker göra spelarna runt mig bättre. På samma gång tar jag ansvar i egen zon med. Jag kan också ta viktiga tekningar.

Hishon har alltid varit extremt talangfull och draftade också av Colorado i den första rundan 2010. Han har som sagt gjort 13 NHL-matcher, men karriären tog aldrig fart i Nordamerika.

Anledningen: En hjärnskakning höll honom borta från spel i 22 (!) månader.

– Det var den tuffaste tiden i min karriär. Det var väldigt frustrerande för mig, men jag är tillbaka nu. Jag är starkare än någonsin och är i bättre form än vad jag någonsin varit. Det är härligt att allt det där ligger bakom mig nu, säger Hishon.