Hon är länets okända förbundskapten

Tidigare var hon barn- och ungdomsansvarig på Svenska skidförbundet men sedan i våras är Gällivaretjejen Linda Andersson förbundskaptenen för parasportarna inom längdskidor och skidskytte.

Förbundskapten. Linda Andersson har lagt tävlingsskidorna på hyllan och är nu förbundskapten för parasportarna.

Förbundskapten. Linda Andersson har lagt tävlingsskidorna på hyllan och är nu förbundskapten för parasportarna.

Foto: Monica Olofsson

Skidor2017-11-25 07:00

Under Gällivarepremiären var hon på plats på Hellnerstadion där hon körde ett rekryteringsläger samtidigt som tävlingen.

– Vi har inte samma sponsorstöd som exempelvis svenska landslaget och det är en väldigt liten organisation. Det är jag som är valla, tar hand om utrustningen, söker sponsor och är mediakontakt. Jag är lite som spindeln i nätet, säger hon.

Det verkar som du är nätet också?

– Ja, jag är nätet också, säger hon med ett skratt.

Hon har precis kört ett av dagens två träningspass på Hellnerstadion som varvas med träning på längdskidåkningsspåret vid Golfbanan i Malmberget och säger att de gärna återkommer fler gånger.

– Jag vet ju vad som finns här så det kändes riktigt roligt att komma hit, säger hon och fortsätter:

– Det är stort att man släpper in parasportare i en vanlig tävling så vi är jätteglada över att vara här, säger hon.

Vid Gällivarepremiären tillämpas FIS:s tävlingsregler vilket innebär att onaturliga och konstgjorda hjälpmedel inte är godkänt. Hon nämner hur Zebastian Modin, flerfaldig paralympisk medaljör, har en synnedsättning och åker med en guide.

– Tävlaren ska ta sig runt banan utan hjälpmedel och vad är definitionen för hjälpmedel? Men vi behöver tävla och att arrangören väljer att släppa in oss och skapar en egen klass för oss är vi jätteglada över, säger hon.

Att få tävla är förstås jätteviktigt, snart nalkas Paralympics 2018 i PyeongChang där Zebastian Modin deltar.

– Det är viktigt att få upp farten och testa rutiner för det är en hårdare fart. Att kunna göra det på hemmaplan där man inte har någon tidsomställning är suveränt, säger Linda Andersson.

Zebastian Modin, med medaljer i världscupen och Paralympics, tävlar i både längdskidåkning och skidskytte. Det blir omkring 700 träningstimmar per år, vintertid mest skidåkning och styrketräning och mer varierat under sommaren.

Hur ser träningen ut inför mästerskapen?

– Träningen blir mer riktad mot de banor som finns under mästerskapet och att träna på, höja sig ett snäpp, säger Zebastian Modin.

Han är nominerad till Årets manliga idrottare på Idrottsgalan 2018.

– Det känns jättekul. Allt där parasporten får vara med den vanliga idrotten i samma sammanhang är väldigt bra och viktigt, säger Zebastian Modin.

Den största framgången säger han är sprinten på Paralympics i Sotji 2014, men han satsar på medalj på Paralympics nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!