Ända sedan det för en vecka sedan blev offentligt att Therese Johaug testat positivt för dopning har den norska skidstjärnan varit på allas läppar (förlåt).

Vissa köper hennes förklaring att hon fått i sig den anabola steroiden clostebol via en läppsalva, helt och hållet av misstag.

Andra tror att hon ljuger, att hon dopat sig medvetet.

Artikelbild

| Martin Johnsrud Sundby.

Många är dock kluvna. Den före detta svenske förbundskaptenen Joakim Abrahamsson, från Kalix, vet inte vad han ska tro.

– Det är ju bara att inse att med en sådan medicinsk stötteapparat som Norge använder sig av, med sitt medicinska team och sina resurser, är det ju extremt klantigt det som sker. Det ska ju inte kunna ske, om det nu är som de säger – ett misstag, säger han till NSD.

Abrahamsson är inte säker på att det rör sig om ett misstag. Han tar även upp fallet med Martin Johnsrud Sundby som i somras stängdes av två månader för "felaktigt bruk av astmamedicin".

– Jag vill ju i den bästa av världar tro att man har tolkat reglerna galet som man säger i fallet Sundby, men skulle det vara så att jakten på framgång och medaljer är så stark så att man ligger i en gråzon och fifflar med det medicinska teamet, då är det allvarligt. Då är det skrämmande, säger Abrahamsson.

Artikelbild

| Joakim Abrahamsson.

Under onsdagen blev det klart att Therese Johaug stängs av två månader i väntan på dom. Hon kan komma att få ett betydligt längre straff. Abrahamsson, som under sin tid som svensk förbundskapten var en stark förespråkare av ren idrott, poängterar vikten av att Norge inte särbehandlas.

– Man får ju inte hamna i ett läge där man kringgår regelverket bara för att det är Norge. Misstag eller ej, vi måste hålla oss till reglerna.

Artikelbild

Har du tänkt tanken att det kan handla om medveten dopning?

– Man vill ju tro gott om människans natur, men samtidigt så kommer det fram att man gjort så otroligt klantiga grejer. Man vrids och vänds i tankarna, tänk om... Man får ju inte glömma Sundbys historia och det här med astmahanteringen, där det visat sig att friska individer också fått astmamedicinering. Det gick ganska fort förbi och man tänkte: "Jo, de har tolkat regelverket fel". Så kommer det en sådan här annan grej ganska kort därpå. Man vill ju knappt tänka tanken, men tänk om... Ja, det skulle vara ett fruktansvärt hårt slag för individer, system och sporten som sådan.

Enligt Abrahamsson finns risken att Norge bedöms mindre hårt än vissa andra länder.

– Det är ju därför man måste förhålla sig professionell och se till regelverk och substanser, hur hårt och tråkigt det än låter. Annars hamnar du ju i en otroligt farlig sits. Om det handlat om någon från Ryssland – ett land som haft stora problem med det här – skulle det direkt per automatik bli två eller fyra års avstängning. Men nu ska vi bara tycka att "det här är ett misstag, klart att hon ska tävla".

Abrahamsson fortsätter:

– Det måste till en utredning, för att annars vet jag inte hur någon på sikt ska tolka att det finns ett regelverk och ett system. Då är det många som helt plötsligt kan ha haft salva på läpparna.

Joakim Abrahamsson var svensk förbundskapten 2009–2012.