Första tävlingen med nya bilarna, för både Linus Westman och Fredrik Tiger, de två norrbottensförarna som tävlar i Supernationella-klassen på SM i Rallycross. För bägge gick det hela vägen till final, mer eller mindre smärtfritt. Allt började riktigt bra för Linus Westman, med en andra tid i kvalet som tog honom vidare.

– Sedan, med systemet som är nu, så kör de fem snabbaste tillsammans i i sista heatet, så det vart som en a-final direkt, säger Westman.

Och som det brukar bli när alla förare är lika bra så blev det fem förare i bredd i första kurvan.

– Så det small lite här och var och jag tog fel beslut, jag skulle tagit alternativspåret direkt, säger Linus Westman.

Men han jagade på och tog sig vidare till semifinal tillsammans med Fredrik Tiger. Men banan slets allt mer under lördagen och det ställde till det för en del förare.

– Jag kan inte klaga egentligen och jag har faktiskt inte haft strul med motorn. Men banan var våldsamt slagig efter ett tag och jag slog faktiskt sönder dämparna fram, säger Fredrik Tiger.

– Faktiskt är det en liten besvikelse, då banan brukar vara bra i Strängnäs annars.

Westman stötte på patrull i semifinalen när han hakade på Fredrik Larsson som var en av dagens snabbaste.

– I andra kurvan hade det blivit ett stort spår i banan och jag slog i precis. Då gick styrväxeln av och jag åkte av banan. Som tur var kunde jag ta mig i mål och det gick att fixa.

Nåväl, final blev det för både Linus Westman och Fredrik Tiger.

– Jag fick en bra start, men Fredrik Avelin hängde med och jag tänkte att man får hålla i så länge det går. Vi kom jämsides och han gick på mitt framhjul, så jag bromsade, säger Linus Westman.

Avelin hamnade mitt i startsmällen och blev påkörd. Linus Westman fick fritt fält, men det var långt från färdigt.

– Jag märkte att bilen ville gå lite sämre, och började gå på tre cylindrar i vissa kurvor. Jag vek in i alternativen ganska tidigt och hamnade bakom Tiger och Isaksson (Anton).

När de tog alternativen smet Linus Westman förbi och när han kom mot sista kurvan – dog motorn.

– Förgasarna hade hoppat lös.

Han tryckte i kopplingen och rullade mot målet, i backspegeln växte Fredrik Tiger.

– Jag tänkte att nu är han så segersäker att han slår av farten, det var ju lite smådrygt. Men sedan förstod jag att bilen inte gick. Det var kanske en meter som skiljde oss åt och jag såg målflaggen genom hans bil.

Med ett par fjuttiga hundradelar säkrade Linus Westman säsongens första SM-seger, nu återstår fem deltävlingar.

– Fruktansvärt skönt för mig och för teamet. Bilen gick bra och farten var okej, men jag känner att det finns ännu lite till att hämta, säger Linus Westman.