Många vintersporter har stött på komplikationer under inledningen av säsongen och i Arvidsjaur är det snöbrist. Därmed fick den arrangerande klubben IFK Arvidsjaur alpin flytta tävlingen från Prästbärget i Arvidsjaur till Kåbdalis.

Men det var inte det bästa förutsättningarna i helgens tävling ändå.

– Det har varit nog med snö men otur med vädret. Det regnade igår natt och då blev det tuffare för dem som startade sent i tävlingen genom att underlaget blev sämre för varje åk, säger tävlingsamordnaren från IFK Arvidsjaur Alpin, Carl-Johan Olofsson.

Han tror också att klimatet påverkade både åkare på plats och de som inte var där.

– Det är en tävling med internationell touch där åkare från Norge, Polen och Australien var med i år men det brukar vara fler länder med. Men sen har det varit en varm höst också.

Att det var svårt med underlaget kan damernas slalomsegrare från Storklintens Alpina klubb Skalp, Susanne Jakobsen, intyga.

– Det blev dåliga förutsättningar då det var ett ganska svårt underlag idag (lördag). Regnet och värmen gjorde det nästan slaskigt på ytan och när fler och fler åkare kör så blir det gropigt. När det är så kan man inte trycka till riktigt utan det blir mer av att bara härda ut, säger den 19-årige vinnaren.

Men trots det dåliga underlaget tog sig bodensaren upp till en andraplats efter första åket och när det sedan var dags för andra kunde inte ens ett sämre startnummer hindra henne.

– Det var lite mer av min bana i andra åket. Det var lite seg bana i första och nu i andra var det lite rakare. Jag gillar när det är lite tightare banor, när det är för långa avstånd blir jag lite mer passiv.

Segermarginalen landade på 0.81 sekunder och nu hoppas hon på en rolig säsong till skillnad från den förra.

– Jag var skadad hela förra säsongen då jag drog korsbandet, så det är skönt att öppna såhär bra nu. Nu är målet att göra en bra säsong och komma med i det alpina laget, säger 19-åringen.