Norrbottningen Viktor Johansson, från Älvsbyn, har kört rallycross i drygt fyra år och har vunnit både SM-silver och SM-brons. I vintras körde han en SM-deltävling i Piteå med en regnbåge diagonalt över bilen.

Det har nu fått oanade konsekvenser.

– Under SM-sprinten i Piteå, under SM-veckan, körde vi rallycrossprint. Jag tänkte att det var tv-sänt och att jag skulle ha en ny dekor på bilen. Jag satte på pridefärger tvärs över taket och på sidorna. Jag har kompisar som är homosexuella och jag tänkte hedra och stötta dem, säger 25-årige Viktor Johansson.

Vad hände sedan?

– Redan på tävlingarna var det lite blandade kommentarer och sådär. Jag fick inte höra så mycket, det var mest bakom ryggen det var lite snack. Någon kom fram och frågade i ganska aggressiv ton varför i helvete jag hade de färgerna på bilen. Men när jag förklarade hur jag tänkte var de flesta förstående, jag fick en hel del positiv kritik också.

Men en av Johanssons sponsorer accepterade inte de nya färgerna på bilen.

– Min teamkollega hörde det. Sponsorn frågade om jag skulle ha de färgerna på bilen och när min teamkollega förklarade att jag tänkte ha det, då ville den inte sponsra mer.

Har du pratat direkt med personen som valde att sluta sponsra?

– Nej, jag orkar inte lägga ner tid på det, jag har inte tänkt övertala den personen. Då får det vara.

Vad kände du när det här hände? Blev du förvånad?

– Jag trodde aldrig att något sånt här skulle inträffa. Att det skulle pratas om det – det förstod jag. Men jag hade aldrig kunnat tänka mig den här utgången. Men som samhället ser ut kanske man inte ska vara förvånad.

Viktor Johansson säger också:

– Det är en machokultur i motorsporten, det är mest killar och män som håller på. Jag tycker att det är ett roligt inslag att jag kommer in och stökar.

Hur mycket kostar det att hålla på med rallycross på högsta nivå i Sverige?

– En säsong går det några hundra tusen, om man ska köra SM. I år är ett mellanår för mig, jag hör inte helt SM-serien. Men man får räkna med två hundra tusen, tror jag.

Hur känner du då inför att tappa en sponsor?

– Så för mig blir det här självklart ett bortfall, det är inte kul. Det är ändå på ideell nivå man håller på. Alla pengar är välkomna eftersom det är dyrt, men mänskliga rättigheter står över det. Då får det vara. Kanske är det andra som är intresserade istället?

Viktor Johansson, som drömmer om att köra VM i rallycross i framtiden, ställer upp i Norrlandsveckan som avgörs den här veckan.

HÄR uttalar sig svenska rallycrossförbundets styrelse.