Succétränaren: "Lika bra att jag kliver..."

Nu kan Sporten avslöja att IFK Luleå och André Bylund går skilda vägar. Detta är uppgifter som huvudpersonen själv bekräftar. ”Jag har inte tackat nej, för jag har ingenting att tacka nej till, men jag har tackat för mig”, säger den tidigare IFK Luleå-tränaren.

"Jag vill inte vara plan B", säger André Bylund.

"Jag vill inte vara plan B", säger André Bylund.

Foto: Håkan Stridblom

Fotboll2019-11-13 14:17

Förre sportchefen Per Nyström Jensen meddelade i slutet av oktober att han var klubbens förstaalternativ som huvudtränare.

– De frågade om jag var intresserad och jag sa ja, säger André Bylund.

Sedan fortsätter han:

– Men efter det har det varit tyst från IFK Luleå.

Under onsdagen kontaktade han Per Nyström Jensens efterträdare Daniel Kalén för att ta reda på vad som händer.

– Min sambo har gått ned i tid för att jag ska kunna hålla på med det här, och vi behövde veta. Vi vill inte förlora pengar. Då fick jag veta att jag inte längre är förstaalternativet. Och jag vill inte vara plan B. Jag vill inte vänta och se. För då har jag inte det förtroende som krävs. Då är det lika bra att jag kliver åt sidan, och låter någon annan ta över, säger André Bylund – som inte heller är intresserad av en roll som assisterande tränare.

IFK Luleås spelare informerades under onsdagen.

– Jag önskar dem ett stort lycka till, säger André Bylund.

Han fortsätter sedan:

– Lyckas de bara sajna upp backlinjen och (Tomas) Adell så tror jag de kan etablera sig i ettan.

Så här kommenterar IFK Luleås sportchef Daniel Kalén det hela:

– Vi ser över hur vi kan bygga det starkast möjliga teamet för att anta utmaningen för division ett-spel. Då valde han att själv tacka nej till fortsatta diskussioner om det, då han har själv uttryckt en önskan om att vara huvudtränare. Ett sådant besked skulle vi inte kunna ge redan i dag.

Varför var inte han förstavalet? Han tog ju ändå upp IFK Luleå i division ett.

– Ingen kan ta ifrån varken André, Vladimir (Lazarev) eller någon annan i teamet att de har vunnit division två norra. Det kommer de alltid ha med sig och det är vi givetvis oerhört tacksamma för. Sedan har vi satt upp en kravprofil, vad vi tror att det här laget behöver för 2020 och framöver, så att vi kan fortsätta utvecklas och ta nästa steg. Då har vi också tittat på hur vi kan bygga starkast möjliga team och i det teamet hade vi gärna haft kvar André.

Enligt Sportens källor är Jeppe Mauritzson, som tidigare har tränat Piteå IF:s herrlag i division två, aktuell som ny tränare i IFK Luleå.

Uppgifterna dementeras dock av sportchefen.

– Han är inte aktuell för det jobbet, säger Daniel Kalén.

I förra veckan utsågs André Bylund till årets ledare vid Norrbottens fotbollsgala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!