Efter Schweiz förlust mot gruppsegraren Slovenien tidigare på kvällen hade Sverige råd att förlora med nio måls marginal mot Polen, och ändå gå vidare från gruppspelet i Göteborg till mellanrundan i Malmö.

Men det blågula siktet var naturligtvis inställt på att vinna över Polen, som förlorat sina två första matcher i EM-gruppen.

Nielsen skadad

Det blev dock ingen enkel resa. Mittsexan och försvarsresen Jesper Nielsen, som varit en av de bästa svenskarna i början av EM, satt på bänken med en knäskada – som kan betyda att han måste lämna mästerskapet.

Det känns inte bra, säger Jesper Nielsen till Radiosporten.

I stället bildade Philip Henningsson mittförsvar tillsammans med Max Darj.

Sverige ryckte dock lite, till en tvåmålsledning. Men med fem mål i rad vände Polen till ledning med 10–7 i nittonde minuten. Just då såg Sveriges lag inte bra ut.

Vände med Thurin

Men så visade svenskarna styrka och svarade med fem egna mål i rad, till blågul ledning med 12–10. Vändningen kom sedan 20-årige Jack Thurin, nyss inskriven i truppen, bytts in som vänsterhänt högernia.

Det svenska anfallet hade mera flyt än mot tuffa Slovenien senast, och lyckades även få några mål från Jerry Tollbring och Daniel Pettersson på kanterna.

I mitten av andra halvlek ryckte Sverige från 20–20 till 26–21. Polen svarade med tre raka mål. Men de blåklädda svenskarna var ett bättre lag, och starkast när matchen avgjordes.

Jim Gottfridsson, lagkapten och spelmotor, gjorde fem mål – mittsexan Andreas Nilsson, niometaren Kim Ekdahl Du Rietz och Daniel Pettersson på högerkanten gjorde lika många – men klev av skadad i andra halvlek.

Jag mår bra, vi vann, säger han till TV6 och får sedan frågor om skadan.
Det kunde ha varit lite bättre men nu vann vi den här matchen och det är vilodagar till nästa match på fredag.

Men vad det är han råkade ut för är lagkaptenen förtegen om.

Det behåller jag för mig själv, som alla andra spelare gör. Vi behandlar det nu och sen ska jag spela på fredag igen.

Portugal nästa

Sverige får inte med sig någon poäng till mellanrundan. Slovenien vinner grupp F, och tar med sig två poäng från segern mot Sverige.

Spelet i mellanrundan inleds på fredag. Sverige får möta Portugal (som bland annat besegrat Frankrike) i den första matchen.

Det är mycket fram och tillbaka, väldigt mycket saker som är väldigt bra, mycket saker som är lite för dåliga. Vi måste hitta en jämnare nivå när vi kommer till Malmö, säger Gottfridsson.