En känd skytteprofil tackade för sig i och med årets nyårssalut. Kjell Marklund gjorde nu sin femtionde och sista start i tävlingen och det blev bara tolv träffar den här nyårsaftonen men för honom var det en seger att bara ta sig dit.

Efter tre mindre lyckade ryggoperationer har han i dag kraftigt nedsatt känsel i benen och han får också använda gångstavar på väg till och från skjuthallen.

– Jag har inte fysiken, det är bara så. Jag har kämpat de sista åren för att komma upp i femtio starter för rent resultatmässigt har jag inte något att göra här, säger han.

Artikelbild

| MÅNGA MINNEN. Under de femtio år som han har varit med i ”saluten” finns många minnen.

Marklund har bland annat fem förbundsmästerskap i banskytte som senior och en seger i anrika Rallarsmällen på meritlistan. Men just Nyårssaluten ligger honom extra varmt om hjärtat och han berättar själv att han har vunnit tävlingen sex eller sju gånger.

– Det är väl den första seger. Från och med det året började jag göra en klippbok, från den tävlingen, säger han.

Han minns de första upplagorna av ”saluten” som då gick som en vanlig fältskjutning ute i terrängen med mål på varierande och okända avstånd. Han nämner Notvikenlegendaren Georg ”Lången” Rutbäck som grundlade tävlingen och som också lade skjutningar som verkligen var något alldeles extra.

– En gång hade han huggit upp ränder i en vassrugge fram till alla figurer. Vi sköt i ett dike på en hund (obs inte en riktig utan en fältskyttefigur som fanns då). Det var ”Lången” det, säger Kjell Marklund och ler.

Artikelbild

| HALVT SEKEL. Den gamle mästerskytten Kjell Marklund, S3, tackar för sig. Han ställde upp i Nyårssaluten för den femtionde gången men vacklande hälsa gör att han nu säljer gevären.

Är det någon salutseger som du minns extra mycket?

– Det är väl den första. Jag var i princip nybörjare och slog riktiga elitskyttar.

Vad händer nu?

– Nu säljer jag gevären. Man vill ändå vara i princip lika bra men det funkar ju inte så. Under de sista åren har det mer handlat om att vara här och träffa kompisar. Det har ändå varit en fantastisk resa Skyttet har gett mig väldigt mycket.