Segern vid DM i Lycksele förra helgen var en sak. Johansson som i år tävlar för nya motorsatsningen Tväråns IF har gått helt ok med sin BMW E30 i flera år nu men hade ändå inga som helst planer att köra SM i år. Andra fick övertala honom att ställa upp vid seriens tredje deltävling, den första i länet efter Arvika och Tomelilla.

– Ja, det här bara ett inhopp i SM då mina sponsorer ville att jag skulle köra, bekräftar talangen som egentligen bara siktade mot kommande Norrlandsveckan.

Men väl på plats i Piteå gick det bara bättre och bättre i takt med att banan blev blötare och blötare.

Artikelbild

| Viktor Johansson.

– Lite halvdant i början. Jag hade nya däck på bilen, lite inställningar att göra och var väl lite off själv också men hittade inställningarna efterhand, säger Viktor efter en tredjetid i första kvalet, ett brutet andra efter ”närkontakt” och så en förstatid i tredje – när det börjat regna. Under semifinalen var det som mest blött och Johansson hade inga problem att ta starten innan körningen mot säker seger.

Men finaler brukar ju vara något annat – fast inte den här dagen. Viktor Johansson gjorde en lika säker start igen och gjorde första varvet i klar ledning – bara för att vinkas tillbaka till startfållan. Orsak: en tjuvstart på MK Speeds Fredrik Larsson.

Ett sådant avbrott i så perfekt läge kan rubba vem som helst. Viktor Johansson svarade med att göra en så överlägsen andrastart att konkurrenterna framstod som limmade på plattan och kom ner mot första kurvan med flera billängder till godo.

– Haha, ja, jag fick till den perfekt. Hade egentligen lite problem med för lågt startvarv när det var blött men i finalen träffade jag varvet perfekt, det kunde inte bli bättre, säger Johansson som körde hem resten av finalen på den bitvis snorhala banan i samma säkra stil som semin.

Artikelbild

| Viktor Johansson.

– Jag höll mig cool och körde. Man förlorar bara på att försöka ladda när det är blött, konstaterar han och bättre än så kan det väl inte sägas. Efter segern över hela 2400-eliten är bara frågan om Viktor Johansson kan hålla sig från att boka in fler SM-tävlingar i år. Han flinar och avslutar:

– Vi får se, nu fick man ju blodad tand…