Han har några turbulenta månader bakom sig.

– De var inte så nöjda efter träningslägret i somras. Målvaktstränaren tyckte att jag hade varit sämst av alla och sa att jag behövde komma bättre förberedd till nästa läger. Men de tyckte att jag gjorde det bra då. Jag höll också nollan i en träningsmatch mot Montreal. Och även om jag släppte in ett skott jag borde ha tagit i en träningsmatch mot Montreals farmarlag så jag tycker det gick bra för mig efter jag hade blivit nedskickad till Belleville, säger Filip Gustavsson.

Trots det blev han nedskickad till farmarlagets farmarlag, Brampton Beast i ECHL.

– Jag var ju inte jätteglad just då. Jag tyckte det var ett idiotiskt beslut, och var lite fundersam. Men de tyckte det var bättre att jag stod en massa matcher där än satt på bänken här i Belleville. Så att jag vande mig vid spelet här borta. ECHL är också en ganska bra liga att spela ett tag i som europeisk målvakt. Spelet är inget vidare, men man får mycket skott emot sig, säger han.

Men det dröjde inte länge innan han blev uppkallad till Belleville Senators i AHL igen.

– Jag hann bara spela två försäsongsmatcher, sedan skadade Marcus Höberg ena höften, säger han.

Det blivit sex AHL-matcher för Filip Gustavsson sedan dess.

– Det gick riktigt bra i början, jag tror min räddningsprocent efter de fyra första matcherna låg på 93,5. Men efter det hade vi två jobbiga matcher. Jag släppte in nio mål. Då sjönk min procent rätt rejält. Jag blev också utbytt i båda matcherna. Men jag kan inte säga att jag var dålig. Jag hade kanske kunnat ta något av målen, men det var många det inte gick att göra så mycket på, säger han.

Han har fortfarande kontakt med Luleå Hockeys målvaktstränare Linda Blomqvist och Gusten Törnqvist.

– De brukar höra av sig ibland, säger han, och berättar att han och Ottawa Senators och Belleville Senators målvaktstränare Pierre Groulx och Kory Cooper hade lite kommunikationsproblem i början, innan han tillägger:

– Det har varit skönt att kunna vända sig till Linda eller Gusten om det var något jag funderade över.

Men Filip Gustavsson trivs bra i Belleville.

– Det är lite mindre än Luleå, men det är rätt mysigt här. Och nu har jag äntligen fått flytta in i ett lägenhetshotell. Det var skitjobbigt att bo på ett vanligt hotell. Då hade jag ju inget ett eget kök. Så det blev bara hämtmat. Och kvällsfika och sådana saker var ju svårt att ordna. Sedan har flickvännen och hunden kommit över hit, det känns skönt, säger han

De umgås mycket med Marcus Högberg och de andra svenskarna i laget på fritiden.

– Det finns inte så himla mycket att göra här i Belleville utan det blir mest att vi hänger hemma hos någon och spelar tv-spel, eller går ut och käkar, säger han.

Han ångrar inte heller att han åkte över dit, även om han kan längta tillbaka till Luleå emellanåt.

– Det känns som att jag fattade rätt beslut. Det hade kvittat om jag väntat några år, för jag hade ändå behövt gå den här vägen. Det är nästan inga målvakter som får chansen i NHL direkt. Så det var lika bra att göra bort det på en gång. Men det var bra att Pittsburgh tredjade bort mig. Om jag fortfarande tillhört dem så hade det nog varit kört för mig, de har ju redan säkrat upp målvaktsposten för de närmaste tio åren, säger han.

Men han är beredd på att få vänta några år på sin chans.

– Jag tror inte att jag kommer bli uppkallad den här säsongen. De har i alla fall sagt att de inte tänker kalla upp mig förrän de tror att jag är redo för det. Men de har en plan för mig. Tanken är att jag ska ta över efter Craig Anderson när han lägger av. Och om det fortfarande känns som att Ottawa tror på mig när mitt kontrakt går ut om tre år så kommer jag stanna och vänta på min chans, säger Filip Gustavsson.