Till Erdogans Turkiet – för att möta Galatasa

Världens blickar riktas just nu mot den norra delen av Syrien, där stridigheter mellan turkiska styrkor – som backas upp av den väpnade syriska oppositionen, och kurdiska styrkor – som den syriska armén anslutit sig till, har pågått sedan Donald Trump för några dagar sedan drog tillbaka de amerikanska trupperna. På tisdagen åkte Luleå Basket – som ska möta storklubben Galatasaray – till Turkiet. ”Det borde vara lugnt i Istanbul”, säger tränaren Robin Sandberg.

Robin Sandberg räknar med tufft motstånd i Istanbul. "Det har ett mycket bättre lag än förra säsongen, då de slutade åtta i den här turneringen, och de är ett av lagen som har chansen att vinna den", säger han.

Robin Sandberg räknar med tufft motstånd i Istanbul. "Det har ett mycket bättre lag än förra säsongen, då de slutade åtta i den här turneringen, och de är ett av lagen som har chansen att vinna den", säger han.

Foto: Petra Älvstrand

Basket2019-10-15 13:27

Han vet att spelarna i laget har pratat en del om situationen i Syrien.

– Det har det gjorts även inom klubbledningen, men jag vill inte lägga något fokus på det. Utan jag försöker fokusera på det vi åker dit för att göra, säger Robin Sandberg.

Själv känner han ingen oro.

– Man vet så klart inte, det kan ju hända något på flygplatsen. Men jag är inte orolig för att det ska hända något när vi åker till eller från arenan eller under själva matchen. För säkerheten kommer vara god, säger Robin Sandberg.

Han har stor respekt för Galatasaray, som har blivit turkiska mästare 13 gånger, och vunnit både Euro League och Euro Cup.

– De gjorde sin första ligamatch i söndags, och har inte kommit lika långt som oss. Men vi har ändå rätt bra koll på dem, säger han – och berättar att han har sett premiären och några av deras träningsmatcher – innan han fortsätter:

– Det är bara att konstatera att vi fick den tuffaste matchen direkt. Det har ett mycket bättre lag än förra säsongen, då de slutade åtta i den här turneringen, och de är ett av lagen som har chansen att vinna den. Samtidigt är de inte omöjliga.

Den franska guarden Bria Hartley, den amerikanska centern Victoria Macaulay och den rumänska forwarden Claudia Cuic är de han tror det kommer bli viktigast att hålla koll på.

– De har fler bra spelare, men det är dem vi har pratat mest om. Sedan hoppas vi att spelare fyra till åtta har en lite sämre dag på jobbet när vi möter dem, säger Robin Sandberg.

Försvarsspelet blir hur som helst viktigt.

– Hemma kommer vi släppa loss mer, men i bortamatcherna blir det mer fokus på det. Om vi förlorar så måste vi försöka hålla ner siffrorna så mycket som möjligt. För det var målskillnad som avgjorde flera grupper förra säsongen, säger Robin Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!