Det slutspurtas som aldrig förr på Bodentravet den här veckan. Nya korta läktare har satts upp på publikplats och i stallbackssvängen och viptält har rests. Tävlingsbanan ser just nu nu som ett dansbanegolv.

Publiken och de aktiva skall bjudas på en travbaneanläggning som är absolut tiptop till tävlingarna i morgon och under lördagen.

Dubbeltravet inleds med ett förlängt lunchtrav i morgon medan lördagens travfest tar sin början klockan 17,30 och första V75-loppet startar klockan 20,15.

Artikelbild

För fjärde året i följd kör Bodentravet sin V75-omgång som ett midnattstrav.

Tacka kronprinsessan Victoria för det...

– Det är riktigt, instämmer Hasse Engman. Hon gifte sig nämligen 2010 under den dagen som vi arrangerade V75 och för att undvika en kollision med det TV-sända jättearrangemanget belutade vi att köra V75 som ett midnattstrav. ATG sade ja och k

Att Hasse Engman trivs i sin roll och med sitt jobb är uppenbart. Han är född i Boden och travintresserad blev han tidigt.

Artikelbild

Fick en turbulent tid

– Brorsan Anders jobbade som sportskrivare på NSD i början av 1970-talet och han drog med mig på travet. Jag lyckades få in ett spel på en häst som hette Winnetou och som kördes av amatören Lennart Nordström. Dessutom till ett skapligt odds och efter det var jag fast även om jag egentligen var för ung för att spela då, ler Hasse,

Att jobba direkt med hästar, i något stall eller som lärling har aldrig varit aktuellt för Bodentravets nuvarande chef. Till en del beror det på astmabekymmer och allergi.

Hasse Engman har heller aldrig ägt någon häst eller kört något lopp.

– Nej, men tävlingsfunktionär på Bodentravet det blev jag tidigt. Någon gång på 1970-talet, säger han. När sedan den dåvarande sportchefen Per Westerberg plötsligt avled 1988 så sökte jag jobbet som sportchef och fick det.

Hasse basade på Bodentravet under två år. En ganska turbulent tid.

– Absolut. Jag fick ingen bra start då vi tvingades att ställa in vår stora tävlingsdag, V65-dagen (V75 spelet kom senare) i oktober för att hästar på ridklubben (!) drabbats av A2-influensa. Idag är det annorlunda och mer professionellt skött. När något stall drabbas av A2 så isoleras det stallet och en epizootigrupp tar vid och bevakar utvecklingen.

Återvände efter tiden på ATG

– Det var en jobbig tid”, säger Engman men han understryker att han lärde sig mycket under de två åren han då var sportchef.

– Det här var före internet och anmälningssystemet till tävlingarna var helt annorlunda då än nu. En dag när vi hade definitivanmälan slogs alla telefoner ut på sekretariatet och jag fick ta pärmar och licenser med mig till ett stall och där satt jag under kvällen och ringde runt till varenda eventuellt startande. Men det gick det också.

I oktober 2001 började Hasse Engman jobba åt ATG.

Att han valt att komma tillbaka till Bodentravet kan man kanske kalla för hemlängtan.

– När jobbet som travbanechef på Bodentravet dök upp fötr ett par år sedan så tänkte jag att det här kanke är min sista möjlighet att prova på något nytt. Och branschen den kunde jag.

Hasse Engman återkom alltså till Bodentravet efter 22 år där han under åren lärt sig den unika bransch som travbanorna, spelet på hästar och travsporten innebär.

Tror på topphästen

– När jag kom tillbaka till Bodentravet hade jag tur som kunde gå en period tillsammans med avgående travbanefen Sven Granström. Personalen stöttade mig också när jag trädde till och jag fick direkt ta hand om planeringen av fjolårets V75-dag.

Sedan en kort tid tillbaka är Hasse Engman även sportchef på Skelleftetravet. Landets två nordligaste travbanor sorterar under en och samma styrelse och Engman har det sportsliga ansvaret på bägge banorna.

– Jag är i Skellefteå under deras tävlingsdagar. Jag måste synas där men jag behöver inte vara där jämt och ständigt.

I lördagens Norrbottens Stora Pris bjuds publiken på det vassaste startfält som någonsin kört upp bakom en startbilsvinge på Bodentravet.

– Så är det. Alla bitar har fallit på plats. Det blir ett lopp som alla banor i landet nog är litet avundsjuka över att vi har. Flera hästar har segerchans men jag tippar att Sebastian K. kommer att vara vinnaren.