Till helgen är det äntligen tävlingspremiär för längdåkarna. Gällivarepremiären står på programmet med sprint på lördag och 10/15 kilometer klassiskt på söndag.

Det blir dock en lite mindre upplaga av tävlingen den här gången. Den största stjärnan, Marcus Hellner, befinner sig på landslagsläger i Bruksvallarna. Dessutom har tävlingen inte någon FIS-status i år utan räknas i stället som en nordisk tävling.

– Vi har inte tappat FIS-statusen, däremot har vi själva valt att klassa om tävlingen till nordisk för att slippa de höga kostnader som det innebär att köra FIS-tävlingar, säger Stefan Nieminen, Sportevent Gällivare.

Artikelbild

| Lukas Bauer är också klar för start.

Ett par stora stjärnor kommer dock att köra Gällivarepremiären, bland annat tjecken Lukas Bauer och kanadensaren Devon Kershaw.

– Förutom Bauer och Kershaw så har vi hela det tjeckiska laget på plats i Gällivare för läger från i morgon, de flesta kör även tävlingen. Det ska bli kul att se bland annat Smutna som nu är med i laget. Hela det kanadensiska laget landar på måndag och blir kvar här till världscupen startar, säger Nieminen.

Snön har dröjt den här vintern, men nu har det börja ordna upp sig i Gällivare.

– Vi har sprutat så nu finns det snö. I morgon har vi 2,5 kilometer. Vi ska försöka få till 3,75:an också, säger tävlingsledaren Kjell Nordmark.