Leo Honkala var för 30 år sedan ett legendariskt tränarnamn i Sverige. 1980-85 Han ledde som förbundskapten herrlandslaget till stora internationella framgångar och basade över adepter som Haparandas världsstjärna Tomas Johansson och legendaren Frank Andersson.

Han tvingades avgå som svensk förbundskapten efter OS i Los Angeles 1984 sedan Tomas Johansson testats positivt för dopning.

– Utan Leo hade jag inte nått mina framgångar. Han tog hand om mig under en tid i slutet på 70-talet när det var svårt för brottare från norra Sverige att slå sig fram. Men Leo trodde alltid på mig, säger Tomas Johansson.

Artikelbild

LÄS MER: "Han betydde allt för mig"

Tomas Johansson minns sin vän som han under alla år höll kontakten med varje vecka.

– Jag pratade med honom bara för någon vecka sedan och har varje vecka slagit honom en signal för att kolla läget, säger Tomas Johansson, 52.

Vad var hans storhet som tränare?

– Han höll koll på så mycket mer än bara brottandet. Man kunde gå och snacka med Leo om allt möjligt, alla problem man hade vid sidan av sporten. Leo var en fin människa.

Var Leo Honkala en tuff tränare?

– På den tiden såg träningspassen helt annorlunda ut jämfört med i dag. Vi kunde hålla på upp emot tre timmar och det var riktigt tufft. Leo hade fått några träningsprogram från Ryssland och de trodde han stenhårt på, säger Johansson och fortsätter:

– Frank Andersson var med i landslaget på den tiden och ett av Leos mål med träningspassen var att han inte skulle orka gå ut på kvällarna – inte ens på bio. Det lyckades Leo med – jag och alla andra var helt slukörda och orkade knappt äta.

Leo Honkala föddes 1933 i finska Uleåborg och tog som aktiv brottare OS-brons 1952 i Helsingfors.

Efter sin tid som tränare satsade Leo Honkala bland annat på styrkelyft men för nästan nio år testades han positivt för anabola steroider vid veteran-EM.

Leo Honkala bodde sina sista år i Oxelösund och hittades död i sin lägenhet i söndags.